Zupa za szparagów z kluseczkami z koziego sera ze szczypiorkiem, cukinią i chili
Sezon na szparagi w pełni. Jeśli przygotowujesz dania z tych warzyw, nie wyrzucaj obierek. Możesz z nich ugotować naprawdę wykwintną zupę!
Składniki:
4 łodygi białych szparagów, a także obierki z ok. kg szparagów (odcięte końcówki, skórki)
Sól, cukier
Mała cukinia
Łyżeczka oliwy z oliwek
Pieprz
Pół pęczka szczypiorku
150 g koziego twarożku
1 czerwone chili
40 g masła lub margaryny
40 g mąki
150 g śmietany
Szparagi obrać, wszystkie skórki i odcięte końcówki włożyć do garnka i zalać 800 ml zimnej wody. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na średnim ogniu 15 minut pod przykryciem. Cukinię obrać i pokroić w drobną kostkę, smażyć 2-3 minuty na brązowy kolor. Doprawić solą i pieprzem. Szczypiorek drobno pokroić, część zostawić do dekoracji, resztę zmieszać z serkiem. Szparagi pokroić na kawałki. Zalać 150 ml wywaru spod skórek i gotować 6-7 minut pod przykryciem. Chili pokroić w cienkie krążki.
Szparagi odcedzić, wywar wyłapać. Na rozgrzanym maśle przesmażyć chili, oprószyć mąką. Dodać wywar ze szparagów i śmietanę, gotować 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać cukinię i kawałki szparagów. Zupę rozlać do talerzy. Dodać uformowane z serka "kluseczki". Posypać szczypiorkiem