Reklama

Zupa ziemniaczana z grzybami

Dla niektórych ziemniaki to najważniejsza część obiadu. Uszczęśliwią ich przepisy z kartofelkami w roli głównej!

Składniki

  • 1 kurczak
  • 1 kg ziemniaków
  • 20 grzybów shiitake
  • 2 pęczki włoszczyzny
  • 1/2 szkl. śmietany 18 proc.
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlać 2,5 l wody, włożyć kurczaka i pęczek włoszczyzny, dodać sól, pieprz i zioła, gotować do miękkości mięsa. Przecedzić. Drugi pęczek włoszczyzny i ziemniaki obrać, oczyścić, pokroić. 

2. Na maśle udusić grzyby z pokrojoną włoszczyzną. Przełożyć do wywaru, gotować 10 minut. Połowę warzyw i grzybów wyjąć z garnka, dodać ziemniaki, gotować, aż zmiękną, zmiksować, doprawić śmietaną i gałką. Włożyć z powrotem warzywa i grzyby, pokrojone mięso, posypać szczypiorkiem.



Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy