Zupa ziemniaczano-grzybowa
Pieczarki są uniwersalne. Przyrządzisz z nich szybki obiad albo wykwintną kolację. Nigdy się nie znudzą.
Składniki
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- 10 dag wędzonego boczku w plastrach
- 1 torebka puree ziemniaczanego (ok. 10 dag)
- 15 dag mrożonego groszku
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Boczek pokroić w kostkę.
2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
3. Patelnię rozgrzać, wrzucić boczek, smażyć 5 minut, przełożyć. Zrumienić cebulę i pieczarki (3 minuty).
4. Bulion zagotować, dolać mleko, wsypać puree ziemniaczane, wymieszać. Dodać groszek i pieczarki, doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu. Na talerzach dodać boczek, posypać gałką muszkatołową.
Zobacz także: