Zupa ziołowa z fasolką

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki

  • 15 dag zielona fasolka szparagowa
  • 20 dag szpinak
  • cebula
  • ew. kwaśna śmietana lub gęsty jogurt
  • 4-6 szklanek bulion warzywny
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • świeżo mielony biały pieprz
  • 4 sztuki ziemniaki
  • 2 łyżek olej
  • mała cukinia
10 min
3-4 osób

Obierz cebulę, czosnek oraz ziemniaki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę a ziemniaki na małe kawałeczki. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć przygotowane warzywa. Mieszając smaż 2-3 minuty. Następnie dolej bulion, zagotuj.

Cukinię pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i gotuj, tak długo aż wszystkie warzywa będą miękkie. Szpinak opłucz, pokrój na kawałki, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 5 minut. Zupę zmiksuj na gładko. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Fasolkę opłucz, strączki oczyść, pokrój na duże kawałki. Wrzuć do posolonego wrzątku, poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 5 minut. Fasolkę przełóż do zupy, zamieszaj. Rozlej do miseczek, ew. udekoruj z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas