Reklama

Reklama

Zupy na koniec lata

Przygotowane ze wspaniałych składników, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Kolorowe, zaskakujące, po prostu pyszne!

Zupa z czarnego bzu

Składniki:

10 g pistacji

1 l mleka

20 g masła

150g + 1 łyżka cukru

1 szczypta soli

300 g semoliny

2 jajka

2 łyżeczki  skrobi

800 ml soku z czarnego bzu

200 ml soku jabłkowego

1 łyżeczka mielonych pistacji

 Pistacje posiekać. Mleko zagotować z masłem, 100 g cukru i solą. Wsypać semolinę, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do naciągnięcia. Wmieszać jajka.

Skrobię rozrobić z odrobiną soku z czarnego bzu. Pozostały sok z bzu, sok jabłkowy i 50 g cukru zagotować, dodać skrobię i cały czas mieszając, zagotować ponownie.

Reklama

 Pistacje wmieszać do ciasta na kluski. Zagotować wodę z łyżeczką cukru. Za pomocą 2 łyżek formować kluski i wrzucać do wrzątku na 10 minut. Zupę podawać z kluskami i posypywać mielonymi pistacjami.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Zupa paprykowo-orzechowa

Składniki:

4 czerwone papryki

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 kromki chleba pszennego

Po 2 łyżki orzechów włoskich i pistacjowych

3 łyżki oleju rzepakowego

Sól

1 łyżka słodkiej papryki

 600 ml bulionu

0,25 l chudego mleka

1 łyżeczka masła

Pieprz

60 g kaszy manny

1 jajko

Gałka muszkatołowa

Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Doprawić solą i papryką.

Chleb pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Do warzyw dodać 2/3 orzechów i 2 łyżki chleba. Wlać bulion, gotować 8-10 minut. Mleko zagotować z masłem, doprawić solą i pieprzem. Wsypać mannę, zagotować, odstawić na 5 minut, aby kasza napęczniała. Dodać jajko i gałkę muszkatołową. Za pomocą 2 łyżek formować kluseczki i gotować w osolonym wrzątku 5-10 minut. Pozostałe kostki chleba uprażyć na rumiane grzanki. Zupę zmiksować. Podawać z kluseczkami, grzankami i pozostałymi orzechami.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta

 

Zupa rukolowa

Składniki:

4 kromki pieczywa tostowego

3 łyżki masła lub margaryny

Sól

1 cebula

1 pomarańcza

3 łyżki mąki

200 ml wytrawnego białego wina

400 ml bulionu

400 ml mleka

300 g rukoli

Pieprz cayenne

Gałka muszkatołowa

150 g śmietany

Z pieczywa odciąć skórki, kromki pokroić w kostkę i uprażyć na patelni. Posolić.

Ze skórki pomarańczy ściąć zesty, a następnie przekroić owoc i wycisnąć sok. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Oprószyć mąką i smażyć 1 minutę. Wlać białe wino, bulion i mleko, cały czas mieszając. Dodać liście rukoli i sok z pomarańczy. Zupę zmiksować. Doprawić pieprzem Cayenne, gałką muszkatołową i solą, wmieszać 100 g śmietany. Dekorować pozostałą śmietaną.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Zupa serowa z cukinią

Składniki:

1 cebula

250 g cukinii

25 g masła

25 g mąki

100 ml wytrawnego wina białego

0, 75 l bulionu

75 g serka topionego

Sól, czarny pieprz

Szczypta cukru

100 g śmietany

Pół pęczka bazylii

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Oprószyć mąką, przesmażyć, zalać winem i bulionem. Dodać pokrojony serek topiony, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać cukinię pokrojoną w cienkie paski i gotować 2-3 minuty. Dodać śmietanę i listki bazylii. Oprószyć pieprzem.


10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta

Zupa ziemniaczana z kurkami

Składniki:

50 g wędzonego boczku

2 cebule

Świeży tymianek

800 g ziemniaków

150 g marchewki

20 g masła

Pieprz

1 l bulionu

250 g kurek

150 g śmietany

Pieprz

Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Połowę cebuli usmażyć na maśle, dodać pokrojone na kawałki obrane ziemniaki i marchewkę. Dodać listki tymianku, pieprz, wlać bulion. Gotować 15-20 minut pod przykryciem. Kurki dobrze oczyścić. Zupę zmiksować, dodać śmietanę. Boczek usmażyć na patelni, dodać pozostałą cebulę i kurki, usmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Na talerze nakładać zupę i grzyby na boczku oraz po łyżce śmietany.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy