Zupy na koniec lata
Przygotowane ze wspaniałych składników, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Kolorowe, zaskakujące, po prostu pyszne!
Składniki:
10 g pistacji
1 l mleka
20 g masła
150g + 1 łyżka cukru
1 szczypta soli
300 g semoliny
2 jajka
2 łyżeczki skrobi
800 ml soku z czarnego bzu
200 ml soku jabłkowego
1 łyżeczka mielonych pistacji
Pistacje posiekać. Mleko zagotować z masłem, 100 g cukru i solą. Wsypać semolinę, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do naciągnięcia. Wmieszać jajka.
Skrobię rozrobić z odrobiną soku z czarnego bzu. Pozostały sok z bzu, sok jabłkowy i 50 g cukru zagotować, dodać skrobię i cały czas mieszając, zagotować ponownie.
Pistacje wmieszać do ciasta na kluski. Zagotować wodę z łyżeczką cukru. Za pomocą 2 łyżek formować kluski i wrzucać do wrzątku na 10 minut. Zupę podawać z kluskami i posypywać mielonymi pistacjami.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
4 czerwone papryki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 kromki chleba pszennego
Po 2 łyżki orzechów włoskich i pistacjowych
3 łyżki oleju rzepakowego
Sól
1 łyżka słodkiej papryki
600 ml bulionu
0,25 l chudego mleka
1 łyżeczka masła
Pieprz
60 g kaszy manny
1 jajko
Gałka muszkatołowa
Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Doprawić solą i papryką.
Chleb pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Do warzyw dodać 2/3 orzechów i 2 łyżki chleba. Wlać bulion, gotować 8-10 minut. Mleko zagotować z masłem, doprawić solą i pieprzem. Wsypać mannę, zagotować, odstawić na 5 minut, aby kasza napęczniała. Dodać jajko i gałkę muszkatołową. Za pomocą 2 łyżek formować kluseczki i gotować w osolonym wrzątku 5-10 minut. Pozostałe kostki chleba uprażyć na rumiane grzanki. Zupę zmiksować. Podawać z kluseczkami, grzankami i pozostałymi orzechami.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
4 kromki pieczywa tostowego
3 łyżki masła lub margaryny
Sól
1 cebula
1 pomarańcza
3 łyżki mąki
200 ml wytrawnego białego wina
400 ml bulionu
400 ml mleka
300 g rukoli
Pieprz cayenne
Gałka muszkatołowa
150 g śmietany
Z pieczywa odciąć skórki, kromki pokroić w kostkę i uprażyć na patelni. Posolić.
Ze skórki pomarańczy ściąć zesty, a następnie przekroić owoc i wycisnąć sok. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Oprószyć mąką i smażyć 1 minutę. Wlać białe wino, bulion i mleko, cały czas mieszając. Dodać liście rukoli i sok z pomarańczy. Zupę zmiksować. Doprawić pieprzem Cayenne, gałką muszkatołową i solą, wmieszać 100 g śmietany. Dekorować pozostałą śmietaną.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
1 cebula
250 g cukinii
25 g masła
25 g mąki
100 ml wytrawnego wina białego
0, 75 l bulionu
75 g serka topionego
Sól, czarny pieprz
Szczypta cukru
100 g śmietany
Pół pęczka bazylii
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Oprószyć mąką, przesmażyć, zalać winem i bulionem. Dodać pokrojony serek topiony, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać cukinię pokrojoną w cienkie paski i gotować 2-3 minuty. Dodać śmietanę i listki bazylii. Oprószyć pieprzem.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
50 g wędzonego boczku
2 cebule
Świeży tymianek
800 g ziemniaków
150 g marchewki
20 g masła
Pieprz
1 l bulionu
250 g kurek
150 g śmietany
Pieprz
Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Połowę cebuli usmażyć na maśle, dodać pokrojone na kawałki obrane ziemniaki i marchewkę. Dodać listki tymianku, pieprz, wlać bulion. Gotować 15-20 minut pod przykryciem. Kurki dobrze oczyścić. Zupę zmiksować, dodać śmietanę. Boczek usmażyć na patelni, dodać pozostałą cebulę i kurki, usmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Na talerze nakładać zupę i grzyby na boczku oraz po łyżce śmietany.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta