Żur wykwintny w czapie

Składniki
- cebula
- 0,5 l zakwas na żur
- 125 ml śmietanka kremówka
- 4 łyżki ugotowane starte buraczki
- żółtko
- 1 łyżeczka majeranek
- pietruszka
- 1 łyżeczka kminek
- 2 ząbki czosnek
- 30 dag kiełbasa
- 1,5 l woda
- kawałek seler
- 40 dag mrożone ciasto francuskie
- 25 dag wędzony boczek
- 1-2 łyżki chrzan
5-6 osób
Boczek zalej wodą, dodaj pietruszkę, seler i cebulę, ugotuj do miękkości. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa. Mieszając powoli dolewaj zakwas. Zagotuj, dopraw roztartym czosnkiem, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Następnie dolej śmietankę wymieszaną z chrzanem. Dodaj pokrojone w plasterki i podsmażone: kiełbasę i boczek razem z tłuszczem. Wymieszaj. Zagotuj.
Po porcji żuru wlej do bulionówek, do każdej ostrożnie włóż porcję buraczków. Rozwałkuj ciasto. Wytnij z niego krążki o 1 cm większe niż średnica bulionówek. Przykryj bulionówki mocno dolepiając ciasto do brzegów naczynia. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody. Wstaw do piekarnika 180°C i zapiekaj około 15 minut..