Reklama

Żur wykwintny w czapie

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • cebula
  • 0,5 l zakwas na żur
  • 125 ml śmietanka kremówka
  • 4 łyżki ugotowane starte buraczki
  • żółtko
  • 1 łyżeczka majeranek
  • pietruszka
  • 1 łyżeczka kminek
  • 2 ząbki czosnek
  • 30 dag kiełbasa
  • 1,5 l woda
  • kawałek seler
  • 40 dag mrożone ciasto francuskie
  • 25 dag wędzony boczek
  • 1-2 łyżki chrzan

Boczek zalej wodą, dodaj pietruszkę, seler i cebulę, ugotuj do miękkości. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa. Mieszając powoli dolewaj zakwas. Zagotuj, dopraw roztartym czosnkiem, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Następnie dolej śmietankę wymieszaną z chrzanem. Dodaj pokrojone w plasterki i podsmażone: kiełbasę i boczek razem z tłuszczem. Wymieszaj. Zagotuj.

Po porcji żuru wlej do bulionówek, do każdej ostrożnie włóż porcję buraczków. Rozwałkuj ciasto. Wytnij z niego krążki o 1 cm większe niż średnica bulionówek. Przykryj bulionówki mocno dolepiając ciasto do brzegów naczynia. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody. Wstaw do piekarnika 180°C i zapiekaj około 15 minut..

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy