Żur z przepiórczymi jajeczkami

Składniki
- 1 sztuka pietruszka
- 125 ml śmietanka kremówka
- 25 dag wędzony boczek
- 10 sztuk przepiórcze jajeczka
- 10 pędów szczypior
- 0,5 l zakwas na żur
- 60 dag ziemniaki
- 1 łyżka olej
- 1 łyżka majeranek
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżka kminek
- 2 ząbki czosnek
- pasta wasabi
- 1,5 l woda
- 1 sztuka seler
5-6 osób
Ugotuj jajeczka na twardo. Obierz, rozetnij na połówki i ostrożnie wybierz żółtko, utrzyj z odrobiną wasabi. Ponownie umieść w zagłębieniach białka. Połówki jajek złóż tak, aby powstało całe jajko, zwiąż pędami sparzonego szczypiorku. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj w posolonej wodzie, odcedź.
Boczek zalej wodą, dodaj pietruszkę, seler i cebulę, ugotuj do miękkości. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa. Mieszając powoli dolewaj zakwas. Zagotuj, dopraw roztartym czosnkiem, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Następnie dolej śmietankę. Zagotuj włóż ziemniaki i pokrojony podsmażony boczek. Zupę rozlej do bulionówek. Do każdej włóż przepiórcze jajeczko.