Żurawinowe słodkości
Bardzo kwaśne owoce w słodkim cieście są jak woda i ogień. Poznaj ten fascynujący smak.
Składniki na 12 porcji:
Na ciasto: 4 jajka, 20 dag cukru, cukier waniliowy, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki mleka, 25 dag mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, tłuszcz do formy
Na krem: budyń czekoladowy, 1/2 l mleka, 3 łyżki cukru, 20 dag margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, słoik konfitury żurawinowej (ok. 30 dag)
Przygotowanie:
1. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj cukier i ubijaj (trzepaczką lub mikserem) 5 minut. Dosyp cukier waniliowy i dalej ubijaj. Następnie do masy dodaj olej oraz mleko i dokładnie wymieszaj. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do osobnego naczynia, wsyp proszek do pieczenia. Sypkie składniki dodawaj do masy małymi porcjami.
2. Białka ubij z cukrem pudrem. Delikatnie połącz z masą. Ciasto przelej do natłuszczonej formy. Piecz w temp. 180° C ok. 45 min.
3. Budyń przygotuj wg przepisu. Gdy ostygnie, wstaw do lodówki na 15 min. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem w makutrze. Dodaj schłodzony budyń, wymieszaj. Trzy łyżki konfitury zmiksuj i połącz z kremem budyniowym.
4. Upieczone i ostudzone ciasto przekrój na trzy części. Na dwóch plackach rozsmaruj najpierw konfiturę, a następnie masę budyniową. Przykryj trzecim plackiem. Wierzch ciasta i boki posmaruj pozostałą masą. Ozdób płatkami czekoladowymi, listkami mięty i owocami żurawiny. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Przygotowanie (bez czasu chłodzenia): 60 minut
Porcja: 540 kalorii
Składniki na 12 porcji: 600 ml śmietanki kremowej 30 proc., 6 łyżek cukru pudru, 2 opakowania śmietan-fiksu, tabliczka gorzkiej czekolady, puszka gruszek w zalewie (30 dag), opakowanie długich biszkoptów, słoik konfitury z żurawin (20 dag), 10 dag żurawin świeżych lub mrożonych
Przygotowanie:
1. Schłodzoną w lodówce śmietankę wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj dwa śmietan-fiksy i ubijaj blenderem na najwyższych obrotach 5 minut.
2. Pokruszoną gorzką czekoladę roztop w gorącej kąpieli wodnej. Gdy trochę przestygnie, bardzo powoli dodawaj ją do ubitej śmietany i mieszaj tak, by powstała jednolita masa. Z gruszek odlej syrop. 2 gruszki odłóż do osobnego naczynia (do dekoracji), resztę owoców pokrój w drobną kostkę, przerzuć na sitko, by jeszcze osączyć z zalewy i dodaj do masy czekoladowej.
3. Przygotuj tortownicę. Wyłóż ją pergaminem w kształcie koła (o takiej samej średnicy jak dno formy). Boki tortownicy wyłóż całymi biszkoptami. Schłodzoną śmietankę czekoladową z gruszkami powoli przełóż do tortownicy, tak, by nie naruszyć biszkoptów. Wyrównaj powierzchnię kremu nożem.
4. Wierzch ozdób pozostałymi gruszkami, pokrojonymi w plasterki oraz kleksami konfitury żurawinowej. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. Tort podawaj schłodzony, przybrany świeżymi listkami mięty i świeżymi lub mrożonymi owocami żurawin.
Przygotowanie (bez czasu chłodzenia): 60 minut
Porcja: 480 kalorii
Składniki na 12 porcji: 30 dag margaryny, 20 dag cukru, torebka cukru waniliowego, 5 jajek, 20 dag mąki, 30 dag mielonych orzechów włoskich, łyżeczka proszku do pieczenia, opakowanie przyprawy do pierników, 2 łyżki bułki tartej, szczypta soli
Na polewę: 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżki konfitury żurawinowej
Przygotowanie:
1. Miękką margarynę utrzyj z cukrem, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj cukier waniliowy i dalej ucieraj. Jajka o temperaturze pokojowej rozbij do miseczki i wymieszaj. Dodawaj je stopniowo do masy, cały czas mieszając.
2. W osobnym naczyniu wymieszaj suche składniki: przesiej mąkę, dodaj mielone orzechy włoskie i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko wymieszaj i wsyp przyprawę korzenną do pierników. Całość dodaj do przygotowanej wcześniej masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
3. Prostokątną tortownicę wyłóż pergaminem, nasmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Nagrzej piekarnik do 200° C i piecz ciasto 40 minut. Po wyjęciu z pieca odstaw, by ostygło.
4. Przygotuj polewę: cukier puder zalej 4 łyżkami wrzątku, dokładnie wymieszaj, możesz chwilę podgrzewać. 4 łyżki konfitury zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj do polewy i ponownie wymieszaj. Polewę wylej na ciasto i wyrównaj szerokim nożem. Odstaw w chłodne miejsce. Ciasto podawaj przyozdobione laskami cynamonu.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 530 kalorii
Składniki na 12 porcji: szklanka konfitury z żurawin, 1/2 kg kruchych herbatników, 4 żółtka, szklanka cukru, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, 20 dag masła lub margaryny, torebka cukru waniliowego, kilka śliwek z kompotu, 20 dag orzechów laskowych
Przygotowanie:
1. Herbatniki pokrusz bardzo drobno. Podziel je na dwie porcje. Jedną odłóż, a drugą dokładnie wymieszaj z konfiturą żurawinową. Z powstałej masy uformuj w dłoniach małe kuleczki, a następnie obtocz je w pozostałych herbatnikach. Słodkie kuleczki rozłóż na blasze, na papierze pergaminowym. Podpiecz w lekko rozgrzanym piekarniku, aż staną się suche.
2. Żółtka utrzyj z cukrem, ręcznie lub mikserem. Dodaj przesianą przez sito mąkę. Do rondla wlej mleko. Gdy zacznie się gotować, wyłącz gaz i powoli dodawaj uzyskaną wcześniej masę, szybko mieszając. Całość ponownie zagotuj, cały czas mieszaj.
3. Masło utrzyj drewnianą pałką na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niego masę budyniową i nadal ucieraj. Następnie dodaj cukier waniliowy. Ucieraj masę tak długo, aż stanie się jednolita. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i układaj w niej kuleczki z herbatników i konfitury. Jedną z nich odłóż do dekoracji. Całość zalej przygotowaną masą i dokładnie wyrównaj szerokim nożem. Tort udekoruj połówkami śliwek z kompotu i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Na środku połóż kuleczkę z herbatników.
Przygotowanie: 55 minut
Porcja: 490 kalorii
Świat i Ludzie 8/2011