Beza wigilijna

Składniki
- 10 łyżek cukier puder
- wiśnie z kompotu
- 10 dag suszone jabłka lub gruszki
- cukier waniliowy
- 10 sztuk białko
- 2 łyżki smażona skórka pomarańczowa
- 10 dag suszone śliwki
- 10 dag rodzynki
- bułka tarta i tłuszcz do formy
- 10 dag orzechy laskowe lub migdały
- 1 łyżka mak
7 i wiecej osób
Suszone owoce zalać niewielką ilością wody. Moczyć przez noc. Następnego dnia odcedzić i posiekać razem ze skórką pomarańczową. Ułożyć w natłuszczonej, wysypanej bułką tartą formie.
Z białek ubić sztywną pianę stopniowo dosypując cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać z makiem. Ułożyć na owocach. Wierzch posypać posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Piec w słabo nagrzanym piekarniku około 25-30 minut (ciasto nie może się zrumienić).
Gotową bezę przybrać wiśniami z kompotu.