Reklama

Reklama

Faszerowana papryka

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 2 łyżki olej
  • słodka mielona papryka
  • 2 łyżki masło
  • 8 łyżek starty żółty ser
  • 20 dag pieczarki
  • 40 dag mieszane mięso mielone
  • 1 sztuka cebula
  • 10 dag ryż
  • 1 sztuka pomidor
  • świeża bazylia
  • koncentrat pomidorowy
  • 8 sztuk kolorowa papryka
  • sól
  • 1 sztuka papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnek

Papryki umyć, odciąć wierzchy, usunąć środki z pestkami. Jedną paprykę i chili pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidor sparzyć, obrać, drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, pociąć w plasterki. Ryż ugotować.

Rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dodać pozostałe pokrojone składniki, mieszając, przesmażyć. Patelnię zdjąć z ognia. Do wystudzonych warzyw i pieczarek dodać mięso, ryż, koncentrat i żółty ser. Doprawić do smaku.

Papryki napełnić farszem. Przykryć odkrojonymi wierzchami. Ustawić w żaroodpornym naczyniu. Podlać kilkoma łyżkami wrzątku. Obłożyć kawałeczkami masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Zapiekać ok. 30 minut.

Reklama

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy