Reklama

Reklama

Gołąbki inaczej

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 1 kg kapusta włoska
  • 1 szklanka ryż
  • 3 łyżki kasza manna
  • 3 łyżki oliwa
  • 0,5 kg mięso mielone (wieprzowo-wołowe)
  • 3 sztuki jajko
  • 3 łyżki mąka
  • sól, pieprz

Kapustę drobno posiekać, posypać solą i odstawić na 40 min. W tym czasie ugotować ryż - będzie najlepszy, jeśli wrzucimy go na 2 szklanki wrzącej wody z dodatkiem łyżki oliwy.

Kapustę odcisnąć, dodać wystudzony ryż, mielone mięso, lekko roztrzepane jajka i kaszę mannę, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Połączone składniki wyrobić na jednolitą masę. Formować z niej gołąbki, obtaczać je w mące, po czym smażyć na złoty kolor. Następnie gołąbki przełożyć do garnka, zalać je taką ilością wody, aby je przykryła, a potem gotować je jeszcze przez pół godziny.

Reklama

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje