Gruszki faszerowane
Gruszka, orzechy i ser rokpol to doskonałe połączenie, zwłaszcza jeśli podkręci się je odrobiną miodu i octu balsamicznego. To danie pozostawia spore pole dla fantazji - możemy wybrać ulubione orzechy i sałaty, a także podać gruszki w preferowanej formie: nadziewane, krojone w plastry lub cząstki.

Składniki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich lub nerkowców
- 3 łyżki oliwy
- 2 twarde gruszki
- 4 łyżki cukru
- 5 dag sera pleśniowego typu rokpol
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki musztardy
- kilka gałązek rukoli
- 1 szklanka czerwonego octu winnego
- 2 łyżeczki miodu
1-2 osoby
Gruszki obierz, pokrój na połówki, wytnij gniazda nasienne. Zagotuj cukier z octem i szklanką wody. Włóż gruszki gotuj 3 min. Pozostaw w wywarze na jeszcze 10 min. Wyjmij i ostudź.
Ser pokrusz wymieszaj z orzechami. Napełnij zagłębienia w gruszkach. Gruszki ułóż na półmisku, ozdabiając rukolą. Miód utrzyj z musztardą, octem balsamicznym oraz odrobiną soli i pieprzu. Ucierając dolewaj oliwę. Sosem polej gruszki. Udekoruj połówkami orzechów włoskich.