Reklama

Reklama

Gruszki faszerowane

Gruszka, orzechy i ser rokpol to doskonałe połączenie, zwłaszcza jeśli podkręci się je odrobiną miodu i octu balsamicznego. To danie pozostawia spore pole dla fantazji - możemy wybrać ulubione orzechy i sałaty, a także podać gruszki w preferowanej formie: nadziewane, krojone w plastry lub cząstki.

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 1-2 osoby

Składniki

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich lub nerkowców
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 twarde gruszki
  • 4 łyżki cukru
  • 5 dag sera pleśniowego typu rokpol
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki musztardy
  • kilka gałązek rukoli
  • 1 szklanka czerwonego octu winnego
  • 2 łyżeczki miodu

Gruszki obierz, pokrój na połówki, wytnij gniazda nasienne. Zagotuj cukier z octem i szklanką wody. Włóż gruszki gotuj 3 min. Pozostaw w wywarze na jeszcze 10 min. Wyjmij i ostudź.

Ser pokrusz wymieszaj z orzechami. Napełnij zagłębienia w gruszkach. Gruszki ułóż na półmisku, ozdabiając rukolą. Miód utrzyj z musztardą, octem balsamicznym oraz odrobiną soli i pieprzu. Ucierając dolewaj oliwę. Sosem polej gruszki. Udekoruj połówkami orzechów włoskich.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy