Reklama

Reklama

Marynowane kąski wołowe

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 750 g steki wołowe
  • 150 ml sos sojowy
  • czerwona cebula
  • 1 opakowanie gotowa mieszanka do ciasta na pizzę
  • 1 pęczek kolendra
  • czarny pieprz
  • cytryna
  • 250 g biała rzodkiew
  • kawałek ok. 4 cm świeży imbir
  • 2 sztuki papryczka chilli

Imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Trochę kolendry odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Sos sojowy wymieszać z imbirem i kolendrą. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Kawałki mięsa skropić połową sosu sojowego i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Obraną rzodkiew zetrzeć na drobnej tarce. Cytrynę umyć i obrać ze skórki. Chili pokroić w krążki. Wszystko zmieszać z pozostałym sosem sojowym.

Mieszankę ciasta na pizzę wsypać do miski i dodać 125 ml letniej wody. Do robota kuchennego założyć końcówki do ciasta i wyrobić na gładko. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm, a następnie pokroić na paski o szerokości 1 cm. Na cztery patyczki do szaszłyków nawijać po dwa paski ciasta, docisnąć. Opiekać na grillu ok. 15 minut.

Reklama

Kawałki mięsa osączyć. Grillować 6-8 minut. Wykładać na talerze, przyprawiać pieprzem pozostałym sosem sojowym. Udekorować kolendrą. Podawać z ciastem na patyczkach.

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy