Reklama

Reklama

Orzechówka - nalewka z orzechów

Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 0,5 kg cukier
  • 1/2 kg zielonych orzechów włoskich (zebrane maks. do 15 lipca, orzechy powinny być miękkie)
  • 3 szt. migdały
  • 0,5 l woda
  • 1 l spirytus 95 proc.
  • cynamon
  • kilka goździków

Spirytus wlać do słoja, dodać pokrojone na ćwiartki orzechy (ze skórką) i pozostałe przyprawy, dodać 250 ml przegotowanej wody. Zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. Przecedzić. Z cukru i 250 ml wody ugotować syrop. Syrop połączyć z odcedzonym płynem, przefiltrować przez bibułkę, zlać do butelek i zakorkować. Odstawić na rok.


Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy