Reklama

Reklama

Polędwiczki ze śliwkami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki na 4 porcje:

  • 200 ml bulionu
  • sól
  • 200 g szynki parmeńskiej
  • olej
  • 100 g śmietany
  • 200 g suszonych śliwek bez pestek
  • 1 łyżka mąki
  • pieprz
  • 4 małe polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki oczyścić, odciąć wąskie końce. Ostrym nożem lekko naciąć, tworząc "kieszonki". Polędwiczki posolić, napełnić śliwkami, a potem owinąć plastrami szynki i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.
Obsmażone polędwiczki przełożyć do brytfanny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec około 10 minut, a potem odstawić w ciepłe miejsce. Wypieczony sos z patelni oprószyć mąką, wymieszać i rozrzedzić bulionem. Gotować na niewielkim ogniu przez 5 minut. Następnie złagodzić smak sosu śmietaną, doprawić pieprzem i solą. Polędwiczki pokroić w plastry i porozkładać na talerzach. Polać sosem. Serwować z ryżem i warzywnym garniturem, np. z brokułami z wody.

Reklama

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy