Reklama

Słodkie grzanki

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 8 łyżeczek konfitura malinowa
  • opakowanie cukier waniliowy
  • 2 sztuki jajko
  • 10 dkg płatki migdałowe
  • 1/2 szklanki mleko
  • polewa wiśniowa
  • 8 - 10 kromek czerstwe bułki
  • 2 łyżki masło

Połowę kromek bułki z jednej strony posmaruj konfiturą i posyp odrobiną płatków migdałowych. Przykryj resztą kromek, lekko dociśnij.

Jajka wbij do głębokiego talerza, dolej mleko, dosyp cukier waniliowy. Całość roztrzep widelcem na jednolitą masę. Resztę płatków migdałowych wysyp na talerz.

Na patelni stop masło. Przygotowane kromki bułki najpierw zanurzaj w jajku z mlekiem, następnie panieruj w płatkach migdałowych i układaj na rozgrzanym maśle. Na średnim ogniu smaż z obu stron na złoty kolor. Gorące grzanki podawaj polane gotowym sosem wiśniowym. Dobrym dodatkiem jest kulka lodów. W ten sam sposób możesz przygotować grzanki z podeschniętej chałki drożdżowej.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy