Reklama

Reklama

Supełki faworkowe

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 3 łyżki gęsta śmietana
  • 10 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • szczypta sól
  • 1 kg tłuszcz do smażenia
  • cukier puder
  • 1 łyżeczka czysta wódka
  • 1/2 kg mąka

Do mąki dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, ocet albo wódkę. Nożem wymieszać wszystkie składniki, a następnie zagnieść - dokładnie tak, jak na makaron. Ciasto wybijać parę minut wałkiem, kilkakrotnie je składając, następnie odłożyć na pół godziny do lodówki. Wałkować bardzo cienko i kroić nożem lub radełkiem na paski o długości 12 - 14 cm oraz szerokości 4 cm. Paseczki związywać w węzełek.

Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą, lekko wilgotną ściereczką. Ciastka smażyć na złocisty kolor (nie kłaść do zbyt mocno rozgrzanego tłuszczu). Osączone z tłuszczu, posypywać cukrem pudrem zmieszanym z wanilią.

Reklama

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy