Wiosenna sałatka z kiełkami słonecznika

Składniki
- 3 sztuki pomidor
- 3 sztuki rzodkiewki
- 1 łyżka sok z cytryny
- sól
- 1 opakowanie kiełki słonecznika
- 4 kromki chleb tostowy
- 3 łyżki olej
- 1 główka sałata
- 2 łyżki masło
- 4 łyżki tarty parmezan
- 1 ząbek czosnek
- pieprz
- 1 łyżeczka musztarda
3-4 osób
Sałatę umyć, pomidory i rzodkiewki pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę, chleb pokroić w kostkę. Olej doprawić solą, pieprzem, musztardą i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Sałatę wymieszać z pomidorami, rzodkiewka i kiełkami, polać sosem i przełożyć do salaterki. Na rozgrzanym maśle zeszklić czosnek, dodać kostkę chleba tostowego i usmażyć na złoty kolor często mieszając. Grzankami posypać sałatkę.