7 lipca to Światowy Dzień Czekolady. To musisz o nim wiedzieć

7 lipca 2021 obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Ten jeden raz w roku warto skusić się na popularny przysmak. Oto najważniejsze rzeczy, które koniecznie musisz wiedzieć, jeżeli jesteś fanem słodkości!

7 lipca obchodzimy Światowy Dzień Czekolady
7 lipca obchodzimy Światowy Dzień Czekolady 123RF/PICSEL

7 lipca. Światowy Dzień Czekolady

Nawet jeżeli jesteś na diecie, 7 lipca śmiało możesz pozwolić sobie na małe szaleństwo.

Tego dnia nie wahaj się, by sięgnąć w sklepie po ulubioną tabliczkę czekolady lub pralinki, na które od dawna miałaś ochotę.

Nie przejmuj się dietą, ponieważ to wyjątkowa okazja — Światowy Dzień Czekolady.

Nie wiadomo do końca, czy to jedynie pogłoski, czy może czekoladę do Europy rzeczywiście sprowadzono właśnie 7 lipca 1550 roku, jednak fakty są takie, że to tego dnia obchodzimy jedno z najsmaczniejszych świąt w roku.

Amatorów słodkości w Polsce nie brakuje, jednak ilu smakoszy, tyle zdań co do tego, jaka jest najlepsza — ciemna, biała, deserowa czy mleczna.

Jako iż 100 gramowa tabliczka czekolady ma około 550 kcal, (w zależności od rodzaju, może ich mieć więcej lub mniej), nie należy przesadzać z jej jedzeniem.

Na kilka kostek można się jednak bez obaw skusić.

Nie tylko magnez, czyli właściwości czekolady

Czekolada ma mnóstwo cennych właściwości. Na ogół pamiętamy o tym, że jest skarbnicą magnezu, jednak to nie wszystko, bo może znaleźć w niej nawet kilkaset substancji, które pozytywnie działają na nasz organizm.

Wśród nich znajdziemy m.in. cenne antyoksydanty, witaminy A i E, żelazo, węglowodany, a także flawonoidy, potas i cynk. 

Regularnie spożywanie niewielkich ilości czekolady może pozytywnie wpłynąć na układ nerwowy, mięśnie Ma również działanie przeciwskurczowe i przeciwzapalne. 

Książęta Harry i William odsłonili pomnik swojej matki, księżnej DianyAFP
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas