George Calombaris: "Kuchnia grecka"
Spróbuj, jak smakuje arbuz z ouzo, jogurt cynamonowy, przypalona dynia z twarogiem z koziego sera. Pokochaj grecki bałagan w słodkiej odsłonie.
Georga Calombaris to jeden z najlepszych australijskich kucharzy. Właściciel pięciu restauracji, autor książek kulinarnych, juror w MasterChef Australia. W 2004 roku był nominowany do nagrody "Top 40 wpływowych kucharzy na świecie" organizowanym przez World' by The Global Food and Wine Magazine. Kochany za humor i eksperymenty kulinarne. Chętnie sięga do swoich korzeni, dzieląc się rodzimymi smakami w autorskich restauracjach, m.in. na wyspie Mykonos.
Greg Malouf, kucharz i restaurator z Dubaju, mówi o nim: "Uwielbiam to, że George jest tak zwariowany na punkcie swoich greckich korzeni jak ja na punkcie swojej libańskiej tożsamości, choż muszę przyznać, że zawsze spieramy się o to, która kuchnia jest lepsza!".
Jego książka zawiera proste, greckie receptury zaskakujących wersjach.
Znajdziemy w niej między innymi przepisy na ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta, krokiety pasticcio, koktajl Baklawa i pasticcio - grecką zapiekankę makaronową.
Książka podzielona jest na 11 rozdziałów, w tym poświęcony greckiej kuchni ulicznej, sosom, makaronom, deserom i napojom.
Georga Calombaris, "Kuchnia grecka", wydawnictwo Pascal, premiera: 9 listopada