"Kuchnia Dantego" Alfredo Boscolo i Leonardo Masiego

"Kuchnia Dantego" to nie tylko wyjątkowa książka kucharska, która zadowoli zarówno laików, jak i wprawnych mistrzów patelni. To aromatyczna, wciągająca opowieść o historii kuchni, pełna błyskotliwych spostrzeżeń o różnicach i punktach stycznych kultury polskiej i włoskiej, a także kopalnia zabawnych anegdot, bon motów, ciekawostek i ciętych ripost.

Okładka książki "Kuchnia Dantego" Alfredo Boscolo i Leonardo Masiego
Okładka książki "Kuchnia Dantego" Alfredo Boscolo i Leonardo Masiegomateriały prasowe

Alfredo i  Leonardo, wenecjanin i  florentczyk, jeden z  doktoratem z  historii Europy, drugi doktor polonistyki i absolwent konserwatorium. Trafili do Polski dawno temu dzięki programowi Erasmus. Nadal zdarza im się rozprawiać o Dantem, jak za czasów studenckich, kiedy używali tej sztuczki do podrywania dziewczyn. A że pasjonuje ich gotowanie, wymyślili nowy rytuał gastrokulturalny nazwany "Kuchnią Dantego": gotują dla publiczności i w trakcie recytują "Boską komedię" po włosku i po polsku.

Pewnego dnia, kiedy szukali pomocnika na zmywak, zjawił się Paweł, pismak wędrowny, autor kulinarnych felietonów w  "Tygodniku Powszechnym". Żeby wymigać się od ciężkiej roboty przy garach, namówił ich, by swoją przygodę przyszpilili do tekstu, a sam zasiadł do tłumaczenia.

"Kuchnia Dantego" Alfredo Boscolo i Leonardo Masi, Wydawnictwo Nisza

Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas