"Kuchnia Dantego" Alfredo Boscolo i Leonardo Masiego
"Kuchnia Dantego" to nie tylko wyjątkowa książka kucharska, która zadowoli zarówno laików, jak i wprawnych mistrzów patelni. To aromatyczna, wciągająca opowieść o historii kuchni, pełna błyskotliwych spostrzeżeń o różnicach i punktach stycznych kultury polskiej i włoskiej, a także kopalnia zabawnych anegdot, bon motów, ciekawostek i ciętych ripost.
Alfredo i Leonardo, wenecjanin i florentczyk, jeden z doktoratem z historii Europy, drugi doktor polonistyki i absolwent konserwatorium. Trafili do Polski dawno temu dzięki programowi Erasmus. Nadal zdarza im się rozprawiać o Dantem, jak za czasów studenckich, kiedy używali tej sztuczki do podrywania dziewczyn. A że pasjonuje ich gotowanie, wymyślili nowy rytuał gastrokulturalny nazwany "Kuchnią Dantego": gotują dla publiczności i w trakcie recytują "Boską komedię" po włosku i po polsku.
Pewnego dnia, kiedy szukali pomocnika na zmywak, zjawił się Paweł, pismak wędrowny, autor kulinarnych felietonów w "Tygodniku Powszechnym". Żeby wymigać się od ciężkiej roboty przy garach, namówił ich, by swoją przygodę przyszpilili do tekstu, a sam zasiadł do tłumaczenia.
"Kuchnia Dantego" Alfredo Boscolo i Leonardo Masi, Wydawnictwo Nisza