Maria Banach: Strączki
Blisko 90 oryginalnych przepisów zilustrowanych niepowtarzalnymi autorskimi zdjęciami to najlepszy dowód na to, że z warzyw strączkowych można wyczarować znacznie więcej niż fasolkę po bretońsku czy grochówkę. Daj się zatem zaprosić na prawdziwą kulinarną ucztę i odkryj strączki na nowo!
Strączki na naszych stołach goszczą coraz częściej, ale ciągle za rzadko. Soczewica, groch, fasola, bób, ciecierzyca i soja to bogactwo wartości odżywczych. Zastosowanie tych roślin w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych czy deserach daje wprost nieograniczone możliwości łączenia smaków oraz aromatów nie tylko wegetarianom i weganom, lecz także wielbicielom dań mięsnych czy ryb.
Maria Banach, pierwszy polski BlogerChef, czerpie inspiracje z rozmaitych kuchni świata, nie zapominając jednak o polskiej tradycji. Efektem tych kreatywnych kulinarnych eksperymentów są niebanalne i smakowite dania, takie jak: brownie z fasoli, lody z czerwonej soczewicy, sajgonki z bobem, frytki z żółtej fasoli, tort waniliowo-groszkowy, orientalne pierożki z soi czy popcorn lub burgery z ciecierzycy.
Maria Banach - zdobywczyni tytułu pierwszego w Polsce BlogerChefa w ogólnopolskim konkursie kulinarnym dla blogerów, od sześciu lat z powodzeniem prowadzi blog Gruszkazfartuszka.pl Uwielbia planszówki, filmy z superbohaterami i wszystko, co związane z DIY.
Niech sezon na strączki trwa cały rok!
Fasolka po bretońsku i groch z kapustą to cały twój strączkowy repertuar? Czas wypróbować kremowe hummusy, fasolowe curry, orientalne placuszki... Lekkie i świeże letnie smaki, a obok bogate gulasze idealne na jesienne chłody - ta książka pokazuje, że strączki nie muszą być ciężkie i nudne. Właśnie pukają do naszych kuchni w zupełnie nowych odsłonach. Martyna Szydłowska, mojeGotowanie.pl
Jak z banalnych warzyw strączkowych ugotować zachwycające potrawy? Autorka dzieli się z nami swoją obszerną wiedzą, a także doświadczeniem w smacznym i zdrowym przyrządzaniu groszku, bobu, czy ciecierzycy. Po lekturze tej książki wiem, że się z nią nie rozstanę. Ewa Wagner, magazyn "Kuchnia"
Moda na łuskanie strączków zbliża się wielkimi krokami. Poszperaliśmy już w zapomnianych warzywach wychwalając potencjał jarmużu, skorzonery i pasternaku. Czas na dobrą lekturę o fasoli, grochu, kolorowej soczewicy. Wyobrażacie sobie degustacyjną kolację opartą wyłącznie na warzywach strączkowych? Ja już tak! I po lekturze tej książki wiem, że zakończą ją soczewicowe lody! Agata Wojda, szefowa kuchni w restauracji "Opasły Tom"