Opera Rara ze smakiem: Kuchnia wiktoriańska
Opera Rara ze smakiem to projekt towarzyszący krakowskiemu festiwalowi Opera Rara, który zaprasza, by pełniej przeżyć koncert i uzupełnić to doświadczenie o doznania zmysłu smaku. 4 lutego, po spektaklu Enoch Arden, spotkamy się przy stole z Adrianną Stawską-Ostaszewską i Magdaleną Kasprzyk-Chevriaux.
Po spektaklach festiwalu Opera Rara odbywają się kolacje degustacyjne, podczas których prowadzone są rozmowy z zaproszonymi gośćmi dotyczące samego dzieła, jego twórców, inspiracji i czasów, w których powstało, a także kulinariów tego okresu.
- Opera Rara ze smakiem to wyjątkowe spotkanie pasjonatów kultury wysokiej z najlepszymi krakowskimi restauratorami; to bezpośrednie starcie koneserów tego, co piękne i smaczne równocześnie - mówi pomysłodawca i koordynator projektu Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny, autor książek i bloger Krakowski Makaroniarz.
Wszystkie spotkania tego cyklu prowadzi dziennikarka portalu Styl.pl Agnieszka Łopatowska.
Enoch Arden to klasyczny poemat epoki wiktoriańskiej, którego akcja jest rewersem Homerowskiej Odysei. Skorzystamy z tej ogromnej rozpiętości czasowej i porozmawiamy o najbardziej smakowitych kąskach w historii kulinariów, o tym, jak to się stało, że pierwszym zajęciem odróżniającym nas od reszty stworzeń było gotowanie, a także o to, kto jadł kapłony, a kto szczeżuje i dlaczego wielki Velázquez wziął sobie za temat starą kobietę smażącą jajka.
Wtorek | 4 lutego | 21.00 | po spektaklu Enoch Arden | spotkanie z Adrianną Stawską-Ostaszewską i Magdaleną Kasprzyk-Chevriaux | Karakter (ul. Brzozowa 17, Kraków).
Cena biletu obejmuje kolację z winami i wynosi 90 zł - kup bilet