Paola Gavin, HAZANA
Poznaj najbogatszą i najbardziej różnorodną kuchnię świata.
Jedzenie jest dla Żydów sensem życia. W swojej książce Paola Gavin zabiera czytelników na wyprawę do dwudziestu krajów świata, od Polski po Maroko, i opisuje ponad 140 żydowskich dań wegetariańskich. Znajdziemy tu zarówno nowatorskie i proste przepisy, jak i receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, w których po mistrzowsku wykorzystane zostały tradycyjne składniki.
"Ten smakowity zbiór przepisów pomaga zrozumiec niezwykle skomplikowane losy społecznosci zydowskiej i spojrzec na nie od nieoczywistej strony, bo od kuchni. Pozycja obowiazkowa - nie tylko dla wegetarian!"
Bartek Kieżun, dziennikarz KUKBUK-a i edukator kulinarny, autor Italii do zjedzenia
Rozproszeni po całym świecie Żydzi twórczo rozwijali lokalne tradycje kulinarne i stworzyli bogatą, aromatyczną kuchnię opartą na chlebie, serach owczych i kozich, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach, świeżych i suszonych owocach. Dzięki przepisom z ponad dwudziestu krajów, od Polski do Maroka, odkryjesz wspaniałe smaki wegetariańskich potraw, które stanowią ważną część żydowskich posiłków.
Paola Gavin - brytyjska autorka książek kulinarnych. Przez wiele lat podróżowała i mieszkała za granicą, w szczególności w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Grecji, Francji i we Włoszech. Współpracuje z "The Guardian" i "Woodstock Times". Mieszka w Londynie.
Wydawnictwo Buchmann, Premiera 15 listopada 2018
Paola Gavin, HAZANA Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata