Pierwszy przemysłowy zakład produkcji mięsa komórkowego w całości stworzonego w laboratorium

Szykuje się przełom w produkcji mięsa na użytek zwykłych konsumentów w laboratorium. Future Meat Technologies, izraelska firma, korzystając z dodatkowego zastrzyku gotówki, otworzyła pierwszą linię produkcji mięsa komórkowego, obniżając przy tym koszty całego procesu.

Za kilka lat mięso z laboratorium ma szansę na dobre zagościć na stołach indywidualnych konsumentów
Za kilka lat mięso z laboratorium ma szansę na dobre zagościć na stołach indywidualnych konsumentów123RF/PICSEL

Future Meat Technologies, izraelski start-up, od wielu lat pracuje nad rozwijaniem przemysłu związanego z produkcją tzw. mięsa z probówki. Pierwsze próby okazały się bardzo udane, jednakże koszty okazały się tak wysokie, że tworzenie produktu na użytek masowy były po prostu nieopłacalne.

Ostatnie lata działalności Future Meat Technologies to przede wszystkim starania o obniżenie takich kosztów. Jak donoszą producenci udało się je zminimalizować o około 99 proc. To pierwszy znaczący krok w stronę upowszechniania produkcji mięsa w laboratorium na szerszą skalę. 

Kolejnym etapem, który doczekał się realizacji było otworzenie nieopodal Tel Awiwu pierwszej na świecie linii produkcyjnej "ekologicznego" mięsa.

Future Meat Technologies w początkowej fazie działalności chce wytwarzać około 500 kg mięsa dziennie - drobiu, wieprzowiny, jagnięciny, a w najbliższym też czasie wołowiny. 

W tym momencie koszt produkcji 100 g kurczaka to około 4 dolary - to dość wysoka cena, biorąc pod uwagę zakusy firmy, by mięso niebawem stało się łatwo dostępne również dla zwykłych, indywidualnych konsumentów.

Przed start-up'em, wobec tego, stoją następujące wyzwania: należy obniżyć do minimum cenę za kilogram wyprodukowanego "mięsa" oraz znacząco zwiększyć jego produkcję. 

Future Meat Technologies wiąże duże nadzieje z eksportowaniem swoich produktów na rynek amerykański. Szacuje się, że Stany Zjednoczone są największym konsumentem mięsa na świecie. Dlatego władze izraelskiej firmy upatrują prężnie działającego rynku zbytu dla swoich produktów właśnie tam.

Obecnie, jedynym miejscem, w którym można spróbować mięsa wyprodukowanego metodami ekologicznymi jest jedna z restauracji w Singapurze, a produkty do niej dostarczane są przez firmę Eat Just Inc.

Szef izraelskiej firmy złożył deklarację, że do końca 2022 roku mięso produkowane w laboratorium trafi na sklepowe półki i będą dostępne w masowej sprzedaży.

Wszystko wskazuje na to, że najbliższe lata mogą zrewolucjonizować podejście ludzi na całym świecie do konsumpcji mięsa, co z założenia odbije się na oszczędnym traktowaniu zasobów naturalnych na Ziemi. I to chyba największa wartość dodana, jeśli chodzi o działalność firm specjalizujących się w tego typu branżach. 

***
Zobacz więcej! 

Czy bycie eko jest trudne?
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas