Tom Kerridge: Dieta szczęścia

​Wydawnictwo Zwierciadło przygotowało na jesień polskie wydanie książki znanego szefa kuchni, Toma Kerridge’a pod tytułem "Dieta szczęścia".

Okładka książki "Dieta szczęścia"
Okładka książki "Dieta szczęścia"materiały prasowe
Okładka książki "Dieta szczęścia"
Okładka książki "Dieta szczęścia"materiały prasowe

Czy może być coś lepszego, niż dieta, która dostarczy nam endorfin? Najważniejszym pojęciem i kluczem do tej diety jest dopamina. To kluczowa substancja chemiczna, towarzysząca sygnałom nerwowym w ośrodku przyjemności naszego mózgu. Kiedy doświadczamy przyjemności, czy to z powodu jedzenia, śmiechu, seksu, alkoholu czy hazardu, w mózgu wytwarza się dopamina.

Istnieją badania, które wskazują, że niski poziom dopaminy prowadzi do obniżenia motywacji, letargu i apatii, a nawet depresji. Dieta dopaminowa oparta jest o produkty, które wspomagają wydzielanie hormonu przyjemności. Odchudzanie staje się po prostu... przyjemne.

Jej twórca, Tom Kerridge od wielu lat zmagał się ze zbędnymi kilogramami, ale kiedy wskazówka wagi przed 40. urodzinami pokazała 190 kg, autor postanowił rozprawić się z nadwagą. Jednocześnie wiedział, że osiągnie cel tylko wówczas, gdy uda się mu wprowadzić trwałe zmiany i jeśli zachowa to co, w jedzeniu ceni najbardziej: smak i poczucie szczęścia, jakie ono daje. Tak narodziła się jego autorska dieta dopaminowa. A zapisem jej idei jest książka "Dieta szczęścia", zaś wykładnikiem - autorski program dla telewizji BBC "Tom Kerridge: Lose Weight For Good". Nikt też nie ma wątpliwości, że to działa. Wizytówka to nowa sylwetka - Tom Kerridge stracił ponad 70 kg i utrzymuje tę wagę.

Tom Kerridge: Dieta szczęścia, Wydawnictwo Zwierciadło, premiera: 27 września.

Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas