Sezon na grzyby w pełni. Co z nich zrobić?
Sezon na grzyby rozpoczęty! Pogoda sprzyja grzybiarzom, więc warto udać się do lasu. Ci, którzy lubią te "skarby", na pewno zasmakują w daniach, na które przepisami się dzisiaj podzielę.

Moi bliscy uwielbiają grzyby. Nie możemy się doczekać, aż rozpocznie się sezon. W tym czasie jedną z obowiązkowych pozycji jest zupa grzybowa. Najczęściej gotuję ją na wywarze jarzynowym, na warzywach jak do rosołu. Szlachetny smak zawdzięcza ona nie tylko wykwintnym grzybom, ale także odrobinie doskonałego trunku: portugalskiego porto. Oto przepis.
Składniki
- 500 g grzybów leśnych
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- ½ kieliszka porto
- 1 l wywaru jarzynowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Na włoszczyźnie jak do rosołu (pietruszka, marchewka, kawałek selera i pora) ugotować wywar. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić. Grzyby pokroić, delikatnie wymieszać z cebulą i lekko przesmażyć, po czym dodać do wywaru. Na patelnię wlać porto, "wymyć smak" i przelać do zupy. Gotować do miękkości (przez ok. 15 minut). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zabielić śmietaną. Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.

Gdy wybieram się do lasu, to w koszyku najczęściej mam różnego rodzaju grzyby. Niektóre nadają się do robienia przetworów, inne do sosów. Poniżej podzielę się przepisem na kanie w cieście naleśnikowym - a’la kotlety schabowe!
Składniki
- kanie, kapelusze
- mleko
- masło klarowane do smażenia
Ciasto
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 200 ml mleka
- mąka ile zabierze (ok. 2 szklanek)
Opis przygotowania:
Kapelusze kani dokładnie oczyścić, przełożyć do miski i zalać mlekiem. Odstawić na kilka godzin. Jeśli kapelusze są duże to przekroić na mniejsze kawałki. Po tym czasie osuszyć ręcznikiem papierowym. Jajka wybić do miski, posolić. Stopniowo wsypać mąkę i zmiksować. W tak przygotowanym cieście obtoczyć grzyby i smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle. Odsączyć i od razu podawać.
Zobacz również: Letnie desery bez pieczenia. Sprawdzone pomysły od Ewy Wachowicz

Jednym z moich ulubionych dań "grzybowych" jest risotto z prawdziwkami. Te szlachetne grzyby w połączeniu z ryżem (koniecznie z tym nadającym się do przygotowania risotto) to uczta dla podniebienia.
Składniki
- 2 szklanki - ryżu do risotto
- 300 g - prawdziwków
- 1 - cebula
- 2 kieliszki - białego wytrawnego wina
- 1 l - bulionu warzywnego
- 100 g - parmezanu
- 1 pęczek - natki pietruszki
- 2 gałązki - tymianku
- sól
- pieprz
- oliwa i masło do smażenia
Opis przygotowania:
Na dużą głęboką patelnię (może być też garnek o grubym dnie) wlać dwie łyżki oliwy i dać łyżkę masła. Wsypać drobno posiekaną cebulę i przez chwilę dusić na małym ogniu. Dodać drobno posiekany czosnek i dusić dalej - tak, by zawartość patelni się nie przyrumieniła.
Gdy cebula zmięknie, podkręcić ogień i wsypać ryż. Na dość dużym ogniu podsmażać ziarenka do momentu, aż staną się szkliste. Wlać wino, wymieszać. Zmniejszyć ogień - mieszając od czasu do czasu. Gdy ryż wchłonie wino, dolać pół szklanki wywaru jarzynowego (koniecznie musi być gorący, by nie zgasić gotowania). Wymieszać. Gdy płyn się wchłonie, dolać kolejną porcję i robić tak do momentu, aż ryż będzie miękki (ok. 15 minut).
W tym czasie na osobnej patelni podsmażyć na łyżce masła pokrojone prawdziwki (dość duże kawałki). Doprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem (same listki). Gdy ryż się ugotuje (powinien być al dente) zdjąć patelnię z ognia, dodać usmażone grzyby, łyżkę masła i starty parmezan. Wymieszać i przykryć, zostawić pod przykryciem na ok. 2 minuty. Dodać pokrojoną natkę pietruszki. Podawać na głębokim talerzu, udekorować płatkami parmezanu i natką pietruszki.

Grzyby doskonale komponują się zarówno z ryżem jak i makaronem. Do stworzenia poniższego dania wybrałam nietypowy - strigoli. Sprawdzi się jednak każdy rodzaj. Polecam dodać pierś z kaczki, całość będzie idealną fuzją smakową.
Składniki
- 400 g makaronu strigoli, pappardelle lub inny
- 2 piersi kaczki
- 200 g grzybów leśnych
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 150 ml śmietanki 30%
- 150 ml wina białego wytrawnego
- sól
- pieprz
- majeranek suszony
- oliwa do smażenia
Opis przygotowania:
Skórkę na kaczej piersi naciąć na krzyż (niezbyt głęboko, by nie naruszyć mięsa). Ułożyć na suchej, chłodnej patelni - skórą do dołu. Uruchomić kuchenkę i poczekać, aż wytopi się tłuszcz. Gdy skórka się zarumieni, obrócić na drugą stronę i smażyć przez chwilę. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Przykryć i na 15 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zezłoci, dodać pokrojone grzyby. Dorzucić pokrojony w plasterki czosnek. Wymieszać. Podlać winem. Gdy alkohol odparuje, przyprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę. Wymieszać i zredukować. Mięso wyjąć z pieca i położyć na chwilę na desce, by odpoczęło. Następnie pokroić w plastry. Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć na patelnię z sosem. Wymieszać i przyprawić igiełkami rozmarynu. Na głęboki talerz wyłożyć makaron z sosem grzybowym. Na wierzchu ułożyć kilka plasterków mięsa. Udekorować rozmarynem.
Jak sami widzicie, pomysłów na potrawy z dodatkiem grzybów nie brakuje. Jeśli je lubicie, a do tej pory nie eksperymentowaliście z nimi w kuchni, to gorąco do tego zachęcam. Wierzę w to, że powyższe przepisy was nie zawiodą.