Sezon na grzyby w pełni. Co z nich zrobić?

Sezon na grzyby? Warto go wykorzystać
Sezon na grzyby? Warto go wykorzystaćarchiwum prywatne

Składniki

  • 500 g grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • ½ kieliszka porto
  • 1 l wywaru jarzynowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
„Fajka pokoju”: Była stewardessa o strachu przed lataniem samolotem Polsat Cafe
Zupa grzybowa? Warto wzbogacić ją odrobiną porto
Zupa grzybowa? Warto wzbogacić ją odrobiną portoarchiwum prywatne

Składniki

  • kanie, kapelusze
  • mleko
  • masło klarowane do smażenia

Ciasto

  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 ml mleka
  • mąka ile zabierze (ok. 2 szklanek)
Risotto? Nikt mu się nie oprze
Risotto? Nikt mu się nie oprzearchiwum prywatne

Składniki

  • 2 szklanki - ryżu do risotto
  • 300 g - prawdziwków
  • 1 - cebula
  • 2 kieliszki - białego wytrawnego wina
  • 1 l - bulionu warzywnego
  • 100 g - parmezanu
  • 1 pęczek - natki pietruszki
  • 2 gałązki - tymianku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa i masło do smażenia
Połącz grzyby z makaronem
Połącz grzyby z makaronemarchiwum prywatne

Składniki

  • 400 g makaronu strigoli, pappardelle lub inny
  • 2 piersi kaczki
  • 200 g grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek suszony
  • oliwa do smażenia