Lecz się dietą
Co jeść po chorobie, by szybko odzyskać siły?
Potrzebujesz białka i dużej ilości kalorii. Na twoje menu powinny składać się głównie chude mięso i ryby oraz półtłusty nabiał. Zalecany jest również rosół wołowy, bogaty w ważne dla rekonwalescentów aminokwasy. Nie zapomnij o warzywach i owocach - najlepiej krótko gotowanych lub duszonych. Jedz też różne kasze i pieczywo z mąki orkiszowej, dostarczającej energii. Unikaj potraw smażonych, tłustych ciast i tortów, ostrych przypraw, warzyw i grzybów marynowanych w occie, a ponadto batonów, chipsów i innych rodzajów śmieciowego jedzenia.
Śniadanie
Kasza manna na mleku z żółtkiem i cynamonem, bułka z masłem i polędwicą drobiową, kawa zbożowa. Albo: jajecznica z dwóch jaj, bułka pszenna, pasta z makreli z natką pietruszki, zielona herbata.
Drugie śniadanie
Bułka orkiszowa z półtłustym twarogiem i miodem, sok pomarańczowy. Obiad Rosół wołowy z makaronem, ziemniaki z wody, pieczeń z indyka ze śliwkami, buraczki, kompot jabłkowy. Albo: krupnik na rosole wołowym, bitki wołowe w sosie własnym, zielona sałata ze śmietaną.
Na deser - kawałek ciasta dyniowego.
Podwieczorek
Koktajl: 1/2 szklanki kefiru, banan, brzoskwinia z dodatkiem łyżki miodu i wanilii.
Kolacja
Zapiekanka z ziemniaków z jajkiem, szynką, brokułami i fetą, sałatka z pomidorów z natką pietruszki i oliwą. Albo: klopsiki z indyka w sosie koperkowym z makaronem orkiszowym, surówka z kapusty.
Zobacz także: