Reklama

Dłonie na medal

Są naszą wizytówką. Dlatego warto poświecić im czas. Jeżeli o dłonie i paznokcie nie jesteś w stanie zadbać sama warto skorzystać z wizyty w salonie lub umówić się z mobilną kosmetyczką. Po kilku wizytach będziesz wiedziała, co robić, a czego unikać dbając o płytkę paznokci lub skórki.

Te akcesoria się przydają

Bez nich trudno się obejść. Wybierz odpowiednie, w zależności od tego, jaki manikiur wykonujesz - usuwasz czy wycinasz skórki wokół paznokci.

Drewniane patyczki lub metalowe kopytka Służą do odsuwania skórek. Najpierw na minutę zanurz palce w wodzie z mydłem lub nałóż preparat zmiękczający skórki, a potem odsuń je patyczkiem jednorazowym lub kopytkiem ze stali chirurgicznej.

Elektryczna frezarka Na jej trzon nakłada się tzw. frez szafirowy, który szybko się obraca i ściera skórki na pył. Używanie wymaga wprawy, można niechcący uszkodzić paznokcie.

Reklama

Cążki do wycinania muszą być ostre. Skórki wycinaj zawsze od prawej do lewej strony. Nie szarp skórek. Cążkami posługuj się tak, aby ostrze zawsze wchodziło delikatnie pod skórkę, wytnij ją (nie ciągnij!), odsuń ostrze do tyłu, ponownie podjedź pod skórkę itd.

Co możesz zrobić w domu?

Aby usunąć skórki wokół paznokci, należy je do tego odpowiednio przygotować, czyli zmiękczyć. Nie wystarczy tylko przed zabiegiem namoczyć dłonie w ciepłej wodzie z mydłem. Warto na co dzień dbać o to, by skórki były niepopękane i miękkie.  

Masaż olejkiem rycynowym 

Raz w tygodniu podgrzej 5-6 łyżek olejku rycynowego - wlej go do miseczki i postaw ją na garnku z gotującą wodą. Dodaj dwie łyżki soku z cytryny. Mocz końce palców w tej mieszance. Następnie wmasuj olejek w skórki i w paznokcie. Olejek zmiękczy i wypielęgnuje skórki, a jednocześnie doskonale wzmocni płytki - staną się elastyczne i odporne na złamania.

Kąpiele w siemieniu lnianym lub odwarze ze skrzypu polnego 

Działają tak samo jak olejek rycynowy - sprawiają, że skórki są ładne, gładkie, miękkie, a paznokcie mocne i odżywione. Kąpiel rób co najmniej raz w tygodniu.

Dwie łyżeczki siemienia zalej wrzątkiem, przykryj, odstaw na pół godziny, potem lekko odgrzej. W ciepłym siemieniu mocz palce przez kwadrans. Możesz też trzy łyżeczki skrzypu zalać szklanką zimnej wody, podgrzać i gotować 5 minut. W ciepłym odwarze mocz dłonie przez 15 minut.

Zobacz także: 

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy