Reklama

Reklama

Domowe maseczki, które odżywią dojrzałą skórę

Warzywne mieszanki wystarczy stosować dwa razy w tygodniu, by cera stała się gładka, jędrna i pełna młodzieńczej świeżości.

Rozjaśniająca skórę wokół oczu

Bogate w witaminę C ziemniaki zmiękczają skórę i ją wybielają. 
Zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami jeden obrany ziemniak. Miąższ lekko odciśnij i nałóż na dwa waciki kosmetyczne. Przyłóż je do zamkniętych oczu na 15 minut. Zdejmij waciki, a resztę papki zmyj wodą. 

Do przygotowania maseczki najlepsze są małe, młode ziemniaki - zawierają najwięcej witaminy C.

Poprawiająca koloryt cery dojrzałej

Pomidory to prawdziwa bomba witamin i mikroelementów - rewitalizują skórę, ujędrniają ją i lekko rozjaśniają. 

Sparz jednego pomidora, zdejmij z niego skórkę, usuń gniazdka nasienne i zmiksuj go. Dodaj łyżkę oleju lnianego, wymieszaj i nałóż na twarz. Po 15 minutach zmyj. 

Aby maseczka działała skutecznie, wybieraj pomidory z upraw ekologicznych.

Reklama

Nawilżająca cerę suchą i przesuszoną

Ugotowana i zmiksowana na papkę dynia doskonale nawadnia cerę. 

Pół szklanki miąższu wymieszaj z 1/4 szklanki naturalnego jogurtu i dwoma łyżeczkami płynnego miodu. Maseczkę nałóż na twarz na 20 minut. Spłucz letnią wodą.

Odżywiająca i matująca cerę tłustą i mieszaną

Miąższ z dyni zawiera witaminę PP, B1, B2 oraz kwasy organiczne i cynk. Pomaga skórze się regenerować i reguluje wydzielanie się sebum. 

Wymieszaj pół szklanki miąższu z rozbełtanym jajkiem i dwoma łyżkami soku jabłkowego. Papkę nałóż na twarz na 20 minut. Zmyj ją wacikiem zwilżonym wodą. 

Zobacz także:

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: maseczki | skóra dojrzała

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje