Wiosna to dobry czas na oczyszczenie organizmu. Zimą nasza dieta pełna była pożywnych, ale i ciężkich potraw. Dlatego to, co przez ten czas zgromadził nasz organizm, trzeba teraz usunąć. Toksyny, nadmiar śluzu i niestrawione resztki pokarmu zgromadziły się w jelicie grubym, wątrobie, nerkach, tkance łącznej, tj. mięśniach, stawach, ścięgnach, nosie, uszach, oczach, płucach i skórze.
Jednak najwięcej toksyn zbiera tkanka tłuszczowa. Ich nadmiar w organizmie może objawiać się m.in. chronicznym zmęczeniem, bólami głowy, kości i stawów, biegunkami, ale też alergiami czy arytmią.
Uwaga! Zanieczyszczenie organizmu toksynami może sprzyjać również rozwojowi torbieli, guzów, kamieni. Na szczęście, można je usunąć za pomocą sprawdzonych kuracji na bazie ziół i naturalnych składników. Ziołowe mieszanki usprawnią procesy wydalania toksyn, pobudzając pocenie, działając moczopędnie oraz poprawiając trawienie i regulując wypróżnianie.
Piasek i drobne kamienie z nerek pomoże usunąć wywar z pietruszki i napar ze znamion kukurydzy.
Wywar z pietruszki. Dwa korzenie pietruszki pokrójmy w kostkę, zalejmy 3 szklankami zimnej wody i gotujmy 15 minut. Po tym czasie do wywaru dodajmy posiekany pęczek natki pietruszki i gotujmy jeszcze pół godziny na małym ogniu. Odcedźmy wywar. Płyn podzielmy na 3 części i pijmy ciepły 3 razy dziennie. Stosujmy przez 2 tygodnie.
Napar ze znamion kukurydzy. Zmieszajmy po 10 dkg znamion kukurydzy, ziela werbeny, ziela rdestu ptasiego, ziela nawłoci i owocu dzikiej róży. Do 3/4 l wody wsypmy 3 łyżeczki mieszanki i gotujmy 10 minut. Pijmy 3 razy dziennie po szklance przez 2 miesiące.
Oczyszczanie jelita grubego polega na wydaleniu toksyn w postaci kamieni kałowych, martwej tkanki błon śluzowych i pasożytów jelitowych. Pomoże nam w tym tzw. kapsułka EZ.
Jak przygotować kapsułkę EZ? W równych częściach (np. po połowie szklanki) zmieszajmy następujące składniki: otręby owsiane, zmielone siemię lniane, glony w proszku (np. hijiki lub wakame), bentonit, czyli proszek z glinki zielonej, drobno pokruszony węgiel aktywowany oraz zmieloną suszoną pokrzywę.
Uzyskaną mieszankę przesypmy do pustych kapsułek, które możemy kupić w aptekach. Zażywajmy po jednej kapsułce 3 razy dziennie, podczas posiłków. Jeśli nie zdobędziemy kapsułek, stosujmy jedną, płaską łyżeczkę raz dziennie, do posiłku. Kuracja powinna trwać do wyczerpania mieszanki. Uwaga! Między posiłkami stosujmy 2 kapsułki Acidophilus. Jest to probiotyk pomocny w odbudowie flory jelitowej.
Jak działa? Kapsułka EZ udrażnia jelita i poprawia stan flory, usprawnia trawienie i wchłanianie składników z pożywienia, obniża poziom złego cholesterolu LDL, wzmacnia układ odpornościowy. Ważne! W czasie tej kuracji, w miarę możliwości, unikajmy produktów zwierzęcych i cukru.
Oczyszczeniu wątroby sprzyja jednodniowa kuracja miksturą z oliwy z oliwek i soku cytrynowego lub grejpfrutowego.
Jak się przygotować? Wg medycyny chińskiej oczyszczanie wątroby najlepiej wykonać na wiosnę, gdy wątroba jest najsilniejsza. Warto zrobić to w weekend. Jednak pamiętajmy, by tydzień wcześniej przejść na dietę wegetariańską, podczas której będziemy stopniowo zmniejszać ilość białka w posiłkach.
Jak stosować? Zmieszajmy 1/4 szklanki oliwy i pół szklanki soku. W dniu zabiegu ostatni posiłek zjedzmy o godzinie 13. Do godziny 16 nie powinniśmy też pić żadnych płynów. O godzinie 16, 18 i 20 wypijmy po pół szklanki wody zmieszanej z łyżeczką gorzkiej soli (dostępna w aptece). Miksturę sączmy powoli, najlepiej przez słomkę. Po pewnym czasie poczujemy silną potrzebę wypróżnienia.
Miksturę można stosować nawet co dwa tygodnie - z wykluczeniem miesięcy zimowych. Trochę łagodniejszą formą jest stosowanie przez 3 miesiące rano na czczo łyżki oliwy z oliwek i popicie jej łyżką soku z cytryny lub grejpfruta, ale na efekty będzie trzeba poczekać dłużej.
Sok z brzozy wspiera procesy odtruwania organizmu, a szczególnie wątroby i nerek. Przyspiesza też przemianę materii i wspomaga odchudzanie.
Kiedy zacząć kurację? Program oczyszczania organizmu sokiem z brzozy zaleca się rozpocząć wiosną, kiedy liście i pąki brzozy są jeszcze dojrzewające. Od końca lutego do czasu, aż brzoza puści pączki, można pozyskiwać z tego drzewa sok i pić jedną szklankę dziennie. Można też kupić gotowy sok, butelkowany i pić półlitrową butelkę dziennie.
Dobrym uzupełnieniem procesu detoksykacji organizmu sokiem z brzozy będzie zrównoważona dieta, bogata w sezonowe warzywa i owoce oraz ryby morskie i produkty pełnoziarniste (np. pieczywo czy makarony). Podczas kuracji sokiem z brzozy zrezygnujmy z alkoholu, papierosów, tłustego mięsa, fast-foodów i słodkości, które zawierają sztuczne barwniki i konserwanty.
Aby oczyścić organizm z pasożytów, przeprowadźmy kurację 100-procentowym olejkiem z oregano. Jak ją stosować? Do szklanki przegotowanej i wystudzonej wody dodajmy 2 krople olejku i pijmy raz dziennie. Możemy też 2 krople olejku rozcieńczyć z łyżką stołową oliwy z oliwek.
Uwaga! Odczucie gorąca lub palenia w przełyku po zażyciu olejku jest normalne. Kuracji olejkiem z oregano nie stosujmy dłużej niż 17 dni. Nigdy nie zażywajmy go w postaci nierozcieńczonej. W trakcie zażywania olejku, łykajmy też probiotyk np. Acidophilus. Kuracji tej nie mogą stosować kobiety w ciąży, matki karmiące oraz dzieci do lat 12.
1. Przez jeden dzień jedzmy tylko kaszę jaglaną bez żadnych dodatków, przypraw ani tłuszczu.
2. Następnego dnia dodajmy warzywa, np. marchew, korzeń i nać pietruszki oraz seler.
3. Między posiłkami pijmy mieszankę z połowy szklanki wody, połowy szklanki świeżego soku z grejpfruta i soku z całej cytryny. Pijmy 3 razy w ciągu dnia.
4. Trzeciego dnia możemy już włączyć do diety dobrej jakości tłuszcz np. olej lniany, oliwę z oliwek, olej rzepakowy, masło klarowane, a także warzywa z wyjątkiem skrobiowych, m.in. ziemniaków, batatów, zielonego groszku, grochu, białego ryżu, kukurydzy, a zwłaszcza popcornu czy dyni. Tego dnia unikamy mięsa i pieczywa.