Reklama

Reklama

Przepis na odmładzanie

Domowe maseczki są równie skuteczne jak te z drogerii i nie ma w nich chemii.

Dobrze oczyszczona

Zanim nałożymy maseczkę, najpierw dobrze oczyśćmy skórę twarzy i szyi. Z suchej i wrażliwej makijaż można zmyć olejkiem dla dzieci. Potem wystarczy przetrzeć ją wacikiem nasączonym naparem rumianku. Tłustą i mieszaną cerę zmywamy tonikiem z soku z ogórka i aloesu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Najłatwiej jest z cerą normalną, którą wystarczy oczyścić żelem do mycia twarzy i opłukać wodą.

Rada: Na zmęczoną cerę najlepsza jest maseczka z surowego, startego ziemniaka. To niedoceniane warzywo ma mnóstwo witamin i mikroelementów.

Reklama

Głęboko nawilżona

Zamiast kupować drogie serum nawilżające, nałóżmy na twarz maseczkę z łyżki miodu i takiej samej ilości mleka lub słodkiej śmietanki. Aby nie spływała ze skóry, możemy zagęścić ją mąką owsianą lub ziemniaczaną. Obydwie mają właściwości łagodzące podrażnienia. Maseczkę pozostawiamy na twarzy na ok. 20 minut. Potem zmywamy letnią wodą.

Gładka jak aksamit

W kosmetykach odmładzających możemy znaleźć proteiny ryżowe. Nic dziwnego, zawiera on bowiem cenne dla skóry składniki. Jest bogaty w witaminy z grupy B, które zwiększają dopływ krwi do komórek. Wyciągi z ryżu wzmacniają i odżywiają skórę.

Jeśli chcemy, aby nasza cera była dobrze nawilżona, przestała się łuszczyć i odzyskała jędrność, nałóżmy na twarz i szyję maseczkę z dwóch łyżek pełnoziarnistej mąki ryżowej, łyżki płynnego miodu i mleka. Pozostawmy ją na 15 minut, a potem zmyjmy przegotowaną wodą.

Opalona bez Słońca

Jeśli nie chcemy, aby przybywało nam zmarszczek, unikajmy opalania. A efekt oliwkowej cery możemy uzyskać dzięki marchewce. Ścieramy ją na tarce lub miksujemy na papkę, dodajemy do niej łyżkę mąki ziemniaczanej, jaglanej lub owsianej i kilka kropli soku z cytryny.

Nakładamy na twarz, szyję oraz dekolt i pozostawiamy na 15 minut. Zmywamy letnią wodą. Uwaga! Maseczki nie należy robić częściej niż raz w tygodniu, aby skóra nie nabrała zbyt intensywnego koloru. Codziennie możemy natomiast pić sok z marchwi.

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje