Jesteś na Cyprze? Tego musisz spróbować!

Cypr, jedna z największych i najpiękniejszych wysp Morza Śródziemnego, ma wiele do zaoferowania przede wszystkim w kwestii kulinarnej. Ktoś, kto jada jak przysłowiowy ptaszek, będzie żałował. Stoły uginające się pod niesamowitą ilością jedzenia, świeże owoce oraz oryginalne desery to prawdziwa uczta nie tylko dla oczu!

Mało kto wie, że ziemniaki to jedno z ulubionych warzyw Cypryjczyków. Podaje się je w rozmaitych postaciach
Mało kto wie, że ziemniaki to jedno z ulubionych warzyw Cypryjczyków. Podaje się je w rozmaitych postaciachMagdalena JanczuraStyl.pl

Słodkie soutzouko

Wyglądają jak korale olbrzyma lub zwisające polskie kiełbasy. To jednak typowy cypryjski przysmak - soutzouko, czyli po prostu szuszuko. Wytwarzany jest z migdałów lub orzechów i winogronowych wytłoków pozostałych po wyrobie wina, z których tłoczy się sok. Choć na pierwszy rzut oka wcale nie wyglądają jak słodki deser, wystarczy pokroić je na plastry, by móc rozkoszować się oryginalnym smakiem.

Przysmak prosto z Cypru, słodkie szuszuko
Przysmak prosto z Cypru, słodkie szuszukoMagdalena JanczuraStyl.pl

Ryby i owoce morze

Będąc na Cyprze zapominamy o kotlecie schabowym i kapuście. Wielbiciele ryb oraz owoców morza z pewnością będą zadowoleni, ale nie tylko oni. Wyłowione prosto z wody ryby, małże, krewetki mają tutaj zupełnie inny smak. Na dodatek wybór jest tak duży, że nawet najbardziej kapryśne podniebienie znajdzie tu coś dla siebie.

Jedno z popisowych dań w restauracji Aphrodite w Latchi
Jedno z popisowych dań w restauracji Aphrodite w LatchiMagdalena JanczuraStyl.pl

Gołąbki po cypryjsku


Okazuje się, że nasze gołąbki to niekoniecznie typowo polskie danie. Cypryjczycy mogą pochwalić się własną odmianą tych "skrzydlatych" przekąsek. Koupepia, czyli cypryjskie gołąbki to ten sam farsz owinięty w liście winogron!

Takie gołąbki znane są wyłącznie na Cyprze
Takie gołąbki znane są wyłącznie na Cyprze123RF/PICSEL

Grillowane halloumi

Tego przysmaku chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Tak jak u nas turyści zakochują się w oscypku, tak my zakochamy się w halloumi, czyli cypryjskim serze, który wytwarzany jest najczęściej z mleka owczego. Jest miękki, bardzo elastyczny i najlepiej smakuje lekko zrumieniony na grillu.

Cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, często z dodatkiem mięty
Cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, często z dodatkiem mięty123RF/PICSEL

Do kawy na deser

Dla wielu turystów już sama kawa może stanowić niebanalny deser, ale nie dla Cypryjczyka. Tutaj obowiązkowy jest jeszcze smakołyk. Jednym z nich jest kadaiffi, czyli ciasto naleśnikowe obficie oblane tutejszym miodem. Dosłownie palce lizać! Zobacz ,jak je przyrządzić.

Jeśli deser, to tylko kadaiffi
Jeśli deser, to tylko kadaiffiMagdalena JanczuraStyl.pl
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas