Kulinarny Szlak św. Jakuba - tak smakuje lato

10 lipca 2016 r. w dolinie Paznaun w Tyrolu odbędzie się ósma już edycja "Kulinarnego Szlaku św. Jakuba", w której po raz pierwszy udział weźmie aż pięciu kucharzy wyróżnionych gwiazdkami Michelin!

Regionalne produkty w światowym stylu - Kulinarny Szlak św. Jakuba  © TVB Paznaun-Ischgl
Regionalne produkty w światowym stylu - Kulinarny Szlak św. Jakuba © TVB Paznaun-Ischglmateriały prasowe

Już 10 lipca 2016 r. na pięciu szlakach kulinarnych, biegnących na wysokości ponad 2000 m n.p.m. rozpocznie się ósmy "Kulinarny Szlak Św. Jakuba", łączący wędrówkę z biesiadowaniem. Patronat nad imprezą sprawuje "kucharz stulecia" Eckart Witzigmann. Po raz pierwszy aż pięciu światowej sławy kucharzy weźmie pod swe skrzydła schroniska i specjalnie dla nich stworzy potrawę z produktów regionalnych. Dania autorstwa mistrzów kuchni pozostaną w menu schronisk do końca września 2016 r. W tym roku na Kulinarnym Szlaku Św. Jakuba po raz pierwszy pojawi się także pierwiastek kobiecy - Tanja Grandits ze Szwajcarii, która gotować będzie w schroniksu Ascherhütte.
 
Z kucharzami do gwiazd(ek)

W dniu otwarcia "Kulinarnego Szlaku Św. Jakuba" kucharze wraz z turystami wyruszą na kulinarne trasy Paznaun.
Po przybyciu do schronisk kucharze zaprezentują wymyśloną przez siebie potrawę na bazie regionalnych produktów. Wszystkich pięciu potraw - przyrządzonych osobiście przez mistrzów kuchni - będzie można spróbować podczas inauguracji szlaku. Koordynacją przedsięwzięcia zajmuje się Martin Sieberer - szef kuchni w jednej z najlepszych restauracji w Tyrolu, restauracji Paznaunerstube.
 
Powrót mistrza
Nagrodzony tytułem "Kucharza roku 2016" Bobby Bräuer, po czteroletnim pobycie w Austrii powrócił do swojej ojczyzny.
Od tamtej pory serwuje swe dania gościom restauracji "EssZimmer" w monachijskim centrum BMW Welt. Od 2012 roku Bobby Bräuer zdobył już dwie gwiazdki Michelin i 18 punktów Gault Millau. Spotkamy go w Niederelbe Hütte
  Samouk w czołówce
Sukces bez wykształcenia? Jeszcze jaki! Belg Viki Geunes jest samoukiem, należącym do czołówki najlepszych kucharzy świata. Potrawy, które proponuje gościom restauracji "‘t Zilte" w Antwerpii, tworzy w oparciu o nowatorskie techniki kucharskie, nadające im nowoczesny charakter oraz intensywny smak. Za swą kreatywność, wyjątkowe kontrasty teksturowe i kuchnię bardzo osobistą Viki Geunes otrzymał w 2004 roku pierwszą ze zdobytych dotychczas dwóch gwiazdek Michelin. Będzie gotować w Heidelberger Hütte.
Tradycja w fantazyjnym wydaniu
W swojej restauracji Mesnerhaus w Mauterndorf austriak Josef Steffner rozpieszcza podniebienia gości tradycyjnymi potrawami w fantazyjnym wydaniu. Ten pogodny kucharz może pochwalić się trzema czapkami kucharskimi i 17 punktami Gault Millau. Swą wiedzą dzieli się w ramach cieszących się popularnością warsztatów. Składniki do jego kreatywnych potraw kucharze - amatorzy mogą nabyć w sklepie Steffnera "DelikatEssen". Tym razem w Friedrichshafener Hütte.

Innowacja i tradycja

Innowacja za pan brat z tradycją: Od 2003 roku brytyjczyk Stephen Crane gotuje w restauracji "Ockenden Manor".
Już w pierwszym roku jego menu, łączące nowoczesność z tradycją, zostało wyróżnione gwiazdką Michelin. Jako szef kuchni przywiązuje dużą wagę produktów lokalnych. Zaprasza do Jamtalhütte.
 
Kolory i aromaty
Urodzona w Niemczech Tanja Grandits od 2008 roku jest szefową legendarnej restauracji "Stucki“ w Bazylei. Jej niepowtarzalny kulinarny styl łączy kolory i przyprawy. Dwie gwiazdki Michelina, 18 punktów Gault Millau i wyróżnienie "Kucharz roku 2014" zapewniły jej pewne miejsce w gronie najlepszych szwajcarskich mistrzów kuchni i międzynarodową renomę. Tym razem w Ascherhütte.
 
"Kulinarny Szlak Św. Jakuba" - lato 2016
Od 10 lipca do końca września 2016 goście wypoczywający w dolinie Paznaun mogą indywidualnie odwiedzić pięć schronisk kulinarnego szlaku. Trzy noclegi w wybranej kategorii oraz wszystkie atrakcje i zniżki Silvretta Card all inclusive można zarezerwować w cenie od 75 euro za osobę ze śniadaniem.

Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas