Zachwycające miejsce dla miłośników jedzenia i tradycji
Makarony idealne w smaku, przyrządzone na wszelkie sposoby, lekko musujące lambrusco, oszałamiająca architektura sięgająca dziesiątki wieków wstecz, piękna pogoda i uśmiechnięci Włosi. Czego więcej trzeba do szczęścia?

Bolonia i Modena
Emilia-Romania, region położony u góry włoskiego buta zachwyca różnorodnością - zarówno krajobrazu, jak i atrakcji. Najbardziej znane miasta w tej okolicy to Bolonia i Modena.
Absolutnie rozpieszczeni poczują się tutaj wielbiciele motoryzacji. Nie bez przyczyny okoliczny region nosi dumną nazwę Motor Valley: tutaj mieszczą się studia projektowe i fabryki najlepszych włoskich marek, a także muzea (najbardziej popularne Muzeum Ferrari w Maranello, Muzeum Casa Enzo Ferrari w Modenie i Muzeum Ducati w Bolonii).
W maju tego roku po wielu latach przerwy wznowiono Motor Valley Fest - czterodniowe święto motoryzacji, które przyciąga do Modeny i okolic tysiące zwiedzających.

Bogactwo regionu
Symbolem Bolonii jest pomnik Neptuna. To właśnie trójząb władcy mórz stał się inspiracją twórców loga Maserati, bolońskiego producenta luksusowych samochodów.W Modenie warto odwiedzić Katedrę Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny i św. Geminiana, który jest też patronem miasta. To w jej murach żegnano zmarłego Luciano Pavarottiego, słynnego modeńczyka. Stąd pochodzi również Massimo Bottura, najlepszy kucharz na świecie. Tutaj też prowadzi swoją restaurację Osteria Francescana, która szczyci się trzema gwiazdkami Michelina.

Kulinarnymi skarbami regionu są ocet balsamiczny oraz szynka parmeńska. By wyprodukować 1 litr tradycyjnego octu potrzeba ok. 145 kg surowych winogron, które fermentują w specjalnych warunkach przez minimum 12 lat.
Natomiast w pobliskiej Parmie wymyślono szynkę parmeńską, o której głośno było już w I wieku p.n.e. Podobnie parmezan wywodzi się z regionu Emilia-Romania.
Zobacz także: