W królestwie wina, mięsa i glutenu. Tak smakuje Gruzja

Kuchnia gruzińska to mnogość przypraw i aromatów
Kuchnia gruzińska to mnogość przypraw i aromatów Agnieszka Maciaszekarchiwum prywatne

Adżarskie chaczapuri serem i żółtkiem płynące

Adżarskie chaczapuri ma kształt łódki. To danie występuje w całej gruzji w różnorodnych formach
Adżarskie chaczapuri ma kształt łódki. To danie występuje w całej gruzji w różnorodnych formach Agnieszka Maciaszekarchiwum prywatne

Borano - ser, jeszcze więcej sera

Ser i masło tworzą razem uzależniające danie - Borano
Ser i masło tworzą razem uzależniające danie - Borano Agnieszka Maciaszekarchiwum prywatne

Satsivi - orzechowy kurczak

Chirbuli czyli tradycyjne adżarskie śniadanie

Chirbuli - jajka duszone w pomidorach z orzechami
Chirbuli - jajka duszone w pomidorach z orzechamiAgnieszka Maciaszekarchiwum prywatne

Chinkali - bardzo wyjątkowe pierogi

Chinkali to obok chaczapuri najpopularniejsze danie kuchni gruzińskiej
Chinkali to obok chaczapuri najpopularniejsze danie kuchni gruzińskiej Agnieszka Maciaszekarchiwum prywatne

Czurczchela, czyli Snickers po gruzińsku

Tradycyjne gruzińskie słodkości składają się z moszczu wingronowego i orzechów
Tradycyjne gruzińskie słodkości składają się z moszczu wingronowego i orzechówAgnieszka Maciaszekarchiwum prywatne

Wino, toasty i śpiew

Żadna supra nie może obejść się bez wina i toastów
Żadna supra nie może obejść się bez wina i toastów Agnieszka Maciaszekarchiwum prywatne
"To, co niektórym wydaje się czasem dziwne, to wznoszenie toastów za zmarłych. Niektórzy zapalają swoim zmarłym świeczki a my wznosimy toast, wspominając tych, których już z nami nie ma. Dla nas to jest równoważne z modlitwą za zmarłych"
Pracuje z gwiazdami światowego kina. Czym różnią się od tych polskich? Klaudia Śmieja-Rostworowska u Katarzyny ZdanowiczINTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?