Cielęcina na świąteczny obiad
Zaskocz gości swoją pomysłowością.
Przygotowanie:
Umyj i osusz mięso. Posól je i popieprz, odstaw na kwadrans. Marchewki umyj, obierz i pokrój w kostkę, szalotki obierz, przepołów oberwij listki szałwii. Wszystko to podsmaż przez chwilę na rozgrzanym oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na tym samym tłuszczu podsmaż na dużym ogniu z każdej strony mięso, aż powstanie na nim brązowa skórka. Wlej białe wino i podduś w nim cielęcinę około 5-8 minut. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i wlej ostrożnie powstały sos. Przykryj.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C i piecz mięso około 1,5 godziny, podlewając sosem. Na kwadrans przed końcem zdejmij pokrywkę. Fasolkę rozmroź, przepłucz i ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Odsącz. Umyj pietruszkę i posiekaj. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie dodaj do naczynia i wymieszaj z sosem.
Dopraw sos do smaku solą i pieprzem, dodaj natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj. Pokrój pieczeń w plastry i podawaj polaną sosem razem z fasolką.
Zobacz także: