Dorsz w szynce z warzywami. Wiemy, na co zwrócić uwagę, kupując rybę
Najważniejszym wyznacznikiem świeżości jest zapach, co jeszcze?
Roladę pokrojoną na grube plastry można ułożyć w niedużych miseczkach i zalać galaretą. Będzie to efektowna przystawka na przyjęcie.
Przygotowanie:
Cebulę posiekać. Pomidor obrać, pokroić w ćwiartki, papryki oczyścić i pokroić w paski, listki tymianku oderwać od gałązek. Połowę oleju rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i paprykę, smażyć 4 minuty, dodać cukinię, smażyć 3 minuty. Dołożyć pomidor i tymianek, posypać solą i pieprzem, zagotować, przykryć, dusić razem 3 minuty.
Rybę opłukać, osuszyć, posypać solą, skropić sokiem z cytryny. Na arkuszu folii aluminiowej rozłożyć plastry szynki tak, by na siebie zachodziły. Na nie ułożyć filety z ryby, a na wierzchu warzywa. Wszystko zwinąć w grubą roladę, związać jak baleron, mocno nitką.
Roladę włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, skropić resztą oleju. Piec w temp. 200°C przez 20 minut, dwa razy obracając. Udekorować, tymiankiem, pokroić.
Zobacz także: