Miodownik
Składniki
na ciasto
- 50 dag mąki tortowej
- 20 dag masła
- 12 dag cukru pudru
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
- sól
na krem
- 3 szklanki mleka 3,2 proc.
- 20 dag masła
- 12 dag cukru
- 10 dag cukru pudru
- 8 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
na polewę
- 10 dag masła
- 5 łyżek cukru
- po 2 łyżki kwaśnej śmietany i gorzkiego kakao
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać z cukrem pudrem, proszkiem, sodą i szczyptą soli, przesiekać z zimnym masłem, wbić jaja, wlać miód, szybko zagnieść. Podzielić na 3 części, każdą owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone części ciasta rozwałkować na niewysokie placki.
Piec je oddzielnie ok. 15 min w temp. 180°C na dużej blasze na złoto, ostudzić.
2. W rondlu zagotować mleko na krem, wsypać cukier zwykły i kaszę mannę, gotować ok. 4 minuty, nieustannie mieszając. Gdy kasza zgęstnieje, zdjąć z ognia, wystudzić. Masło utrzeć na puch, pod koniec ucierania dodawać porcjami puder, wystudzoną kaszę i ekstrakt waniliowy.
3. Masło na polewę rozpuścić w rondlu z cukrem, wymieszać na gładko z kakao i śmietaną.
4. Na upieczonym blacie ciasta rozłożyć porcję kremu, przykryć kolejnym blatem, powtarzać do wyczerpania składników. Wierzch ciasta pokryć przestudzoną polewą, odstawić do lodówki na całą noc.