Reklama

Ciasto piernikowe

Tradycyjne ciasto piernikowe idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g płynnego miodu
  • 100 g daktyli suszonych (bez pestek)
  • 100 g rodzynek
  • 100 g fig
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g żurawiny
  • 50 g suszonych śliwek

Składniki ponadto

  • 100 ml miodu
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

1. Orzechy posiekaj. Daktyle, śliwki i figi pokrój w drobną kostkę. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Do miski wbij jajka. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj miód. Następnie w 2-3 porcjach wsyp suche składniki. Wrzuć wszystkie bakalie, wymieszaj. 

2. Prostokątną formę posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz ok. 60 min w temp. 160°C. Do rondelka wlej miód oraz wodę. Podgrzewaj, aż składniki się połączą. Wystudzone ciasto polej syropem miodowym.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy