Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie świąt bez piernika. Oto jej przepisy!

Kiedyś wykorzystywano jako suchar  wojskowy,  a nawet zakąskę do wódki
Kiedyś wykorzystywano jako suchar wojskowy, a nawet zakąskę do wódkiarchiwum prywatne

Pierniki: Doskonale smakują i można je przechowywać przez długi czas

Większość gospodyń domowych nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tradycyjnego piernika. Aby ciasto było puszyste i rozpływało się w ustach, warto - zamiast zwykłej mąki - dodać do masy krupczatkę
Większość gospodyń domowych nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tradycyjnego piernika. Aby ciasto było puszyste i rozpływało się w ustach, warto - zamiast zwykłej mąki - dodać do masy krupczatkę 123RF/PICSEL

Ciasto na pierniki

Składniki

  • 700 g mąki pszennej
  • mąka do podsypania
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 400 g miodu
  • 150 g masła
  • 1 jajko

na lukier

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 2½ szklanki cukru pudru
Aby podkręcić smak lukru, warto do ubitych białek dodać szczyptę kwasku cytrynowego - radzi Ewa Wachowicz
Aby podkręcić smak lukru, warto do ubitych białek dodać szczyptę kwasku cytrynowego - radzi Ewa Wachowicz123RF/PICSEL
Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie świąt bez słodkich wypieków
Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie świąt bez słodkich wypiekówarchiwum prywatne

Tradycyjny piernik

Składniki

  • ½ szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g prażonych orzechów laskowych
  • 5 jajek

na dekorację

  • lukier
  • sok malinowy
  • roztopiona czekolada
  • ozdoby do ciast
Piernik toskański może okazać się hitem świątecznego stołu. W smaku przypomina polską krówkę-ciągutkę
Piernik toskański może okazać się hitem świątecznego stołu. W smaku przypomina polską krówkę-ciągutkę123RF/PICSEL

"Piernik toskański"

Składniki

  • 600 g miodu
  • 300 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 200 g mąki
  • 400 g fig suszonych
  • 100 g śliwek suszonych w dymie
  • 300 g migdałów
  • 200 g orzechów laskowych
  • 1 szklanka słodkiego wina białego

do dekoracji

  • lukier z soku z cytryny i cukru pudru
"Piernik toskański" według przepisu Ewy Wachowicz
"Piernik toskański" według przepisu Ewy Wachowiczarchiwum prywatne
„Ewa gotuje”: Sałatka śledziowa w słoikuPolsatPolsat