Reklama

Rolada makowa w lukrze

Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć słodkich wypieków. Te, które polecamy, zadowolą największych łasuchów.

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 2,5 szklanki mleka 3,2 proc.
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru, 180 g masła
  • 4 żółtka
  • rdzeń z 1 laski wanilii

Składniki na masę makową

  • 1/2 kg maku, 10 jajek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 10 ml likieru amaretto
  • orzechy włoskie i rodzynki do dekoracji

Składniki na lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5-2 łyżki wody + kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. W miseczce rozetrzyj drożdże i zalej 1/2 szklanki ciepłego mleka. Roztop w rondelku 80 g masła i przestudź. Żółtka utrzyj z cukrem i ziarenkami wanilii. Do drugiej miski przesiej mąkę. Zrób wgłębienie. Włóż rozczyn drożdżowy. Dodaj utarte żółtka i przestudzone masło. Wyrób gładkie ciasto - powinno odchodzić od rąk. Przykryj je ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 

2. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw. Mak sparz wrzątkiem na sicie i osącz. Przełóż do rondelka, zalej 2 szklankami gorącego mleka. Gotuj na wolnym ogniu dotąd, aż mak można będzie rozetrzeć w palcach. Odcedź go na sicie. Po wystudzeniu 3-krotnie zmiel w maszynce. Namoczone rodzynki osącz. Orzechy drobno posiekaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj na kogel-mogel i wmieszaj do maku. Dodaj 100 g rozpuszczonego masła, rodzynki, orzechy i likier. Wymieszaj. Na końcu delikatnie wmieszaj pianę z białek. 

Reklama

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokątny placek. Rozłóż na nim masę makową. Wyrównaj wierzch, a potem ostrożnie zwiń w rulon. Ułóż na natłuszczonej blasze. Piecz ok. 50 minut w 180°C. Cukier puder utrzyj z wodą i sokiem cytrynowym na gładki lukier. Polej nim roladę. Udekoruj rodzynkami i grubo pokrojonymi orzechami. 


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy