Reklama

Rozgrzewająca moc w filiżance

Gdy termometr za oknem pokazuje coraz niższą temperaturę, a my przywdziewamy coraz to cieplejsze ubrania, warto pomyśleć o rozgrzewających napojach, które umilą nam chłodne dni i długie wieczory.

Bo liczą się dodatki!

Herbata z sokiem malinowym to jeden z najbardziej rozgrzewających napojów, przywodzących na myśl dzieciństwo. Serwowany przez nasze mamy i babcie, zawsze wtedy, gdy wracaliśmy zmarznięci z zimowych szaleństw lub wówczas, gdy zdradzaliśmy pierwsze symptomy przeziębienia. Nic więc dziwnego, że po taki zestaw sięgamy bardzo często. Warto jednak pokusić się o przygotowanie herbaty z innymi, bardziej wyrafinowanymi dodatkami. Sprawdź nasze przepisy. Który sprawi, że będzie ci naprawdę gorąco?

Herbata z korzennymi przyprawami

Potrzebne będą:

Reklama
  • czarna liściasta herbata
  • kilka goździków
  • gwiazdka anyżu
  • kardamon
  • plaster pomarańczy oraz cytryny
  • odrobina korzenia imbiru
  • opcjonalnie miód do posłodzenia


Sposób przygotowania:

Herbatę zalej wrzątkiem i zaparzaj przez chwilę, do czasu aż nabierze mocy. Dodaj do niej przyprawy i drobno pokrojony imbir. Na samym końcu dorzuć cytrynę oraz pomarańczę. Jeśli lubisz słodkie napoje dodaj łyżeczkę miodu.

Zmysłowa herbata z rozmarynem

  • ulubiona zielona herbata
  • 2 plasterki cytryny
  • 2 małe lub jedna większa gałązka rozmarynu
  • miód do posłodzenia


Sposób przygotowania:

Herbatę zalej wodą o temperaturze 90 st. C. Odczekaj chwilę. Następnie dodaj cytrynę i gałązki rozmarynu. Na samym końcu dodaj łyżeczkę miodu.


Kawowe inspiracje

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia pracy bez filiżanki aromatycznej kawy, która pobudza do myślenia. Czarna, latte lub cappuccino to klasyki, które wszyscy kochamy. Chcąc jednak przełamać codzienną rutynę, warto sięgnąć po kawę w nieco innej, odmienionej formie, która nie tylko doda nam energii, ale także uwiedzie zapachem korzennych przypraw.

Nietypowe związki

Potrzebne będą:

  • 1 espresso (np. z ekspresu na kapsułki)
  • pół kubka wody
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • miód do posłodzenia


Sposób przygotowania:

Espresso przelej do dużego kubka. Do rondelka wlej wodę, wsyp wszystkie przyprawy i doprowadź dwukrotnie do wrzenia, dodaj do kawy. Osłodź napój łyżeczką miodu.

Ostro(żnie) z chili

Potrzebne będą:

  • 1 espresso (np. z ekspresu na kapsułki)
  • odrobina ciepłego, spienionego mleka (można je przygotować również za pomocą ekspresu)
  • 1/3 łyżeczki mielonego chili


Sposób przygotowania:

Przygotuj klasyczne espresso. Dodaj chili i zamieszaj. Po ściance filiżanki, powoli wlewaj mleko. Wierzch mlecznej pianki możesz posypać odrobiną kakao.

Kawa jak piernik

Potrzebne będą:

  • 1 espresso (np. z ekspresu na kapsułki)
  • pół kubka gorącej wody
  • 1 łyżka mleka skondensowanego
  • po 1/4 łyżeczki kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • bita śmietana


Sposób przygotowania:

Przygotuj kawę espresso, do jeszcze gorącej kawy dodaj przyprawy i gorącą wodę. Wszystko razem zamieszaj i odstaw na kilka sekund. Dodaj mleko skondensowane i miód. Gdy składniki się połączą przelej do wysokiej szklanki i udekoruj bitą śmietaną.

Coś na rozgrzewkę

Oprócz kawy i herbaty polecamy wypróbować przepisy na inne rozgrzewające napary.

Napar z imbiru

Potrzebne będą:

  • 4 cm korzenia imbiru
  • odrobina soku z cytryny
  • miód do posłodzenia


Sposób przygotowania:

Imbir obierz i pokrój w kostkę. Zalej wrzącą wodą, dodaj odrobinę soku z cytryny lub 2 plasterki cytryny. Posłodź łyżką miodu lub, jeśli lubisz bardziej słodkie napoje, dwiema łyżeczkami.


Niezwykłe kakao

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 szklanki  kakao
  • 1 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

W misce dokładnie połącz ze sobą wszystkie suche składniki. Wsyp do kubka tyle proszku, aby był wypełniony do połowy. Wodę zagotuj. Jeszcze wrzącą, zalej mieszankę w kubku. Energicznie zamieszaj. Kakao podawaj gorące.

Zimowy czar

Potrzebne będą:

  • 2 szklanki soku z czerwonego grejpfruta
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki miodu
  • kora cynamonowa
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2-4 łyżek miodu


Sposób przygotowania:

Sok z grejpfruta i wodę wlej do garnka. Dorzuć cynamon, ziele angielskie i wszystko razem doprowadź do wrzenia. Usuń przyprawy, a płyn przelej do czajniczka. Na samym końcu dodaj miód. Podawaj w przezroczystych filiżankach, wtedy najlepiej widać niezwykły kolor naparu.


Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama