Reklama

Najlepsze przepisy na wiosenne zupy od Ewy Wachowicz. Rodzina będzie się zajadać

Inne zupy jadamy zimą (zwykle bardziej pożywne, rozgrzewające), inne latem (lekkie, często chłodniki), a jeszcze inne wiosną. To właśnie teraz, w naszym klimacie, wyrastają jako pierwsze zielone rośliny, takie jak na przykład: czosnek niedźwiedzi, szczaw, szparagi czy cebula dymka. Nowalijek jest naprawdę bardzo dużo i bez problemu można kupić je na lokalnych warzywniakach albo zerwać w ogródku, jeśli wcześniej je zasadziliśmy. Co z nich zrobić? Dzisiaj podzielę się propozycjami na wiosenne zupy.

Na początek zaprezentuję przepis na aromatyczną zupę z czosnku niedźwiedziego. Mam go w swoim ogrodzie pod dostatkiem, dlatego robię z niego nie tylko pesto czy sałatkę, ale też zupę. Oto przepis na krem z czosnku niedźwiedziego z grzankami. 

Zobacz równieżTort przepisu Wachowicz podbije serca gości. Prostszy niż myślisz                

Składniki

  • 2 pęczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • kwaśna śmietana
  • sól
  • pieprz

Składniki DO PODANIA:

  • Grzanki z pieczywa

Opis przygotowania: 

Reklama

W garnku rozgrzać masło. Wrzucić posiekane cebule. Gdy się zeszklą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszać. Po chwili smażenia zalać wywarem. Przykryć i gotować do miękkości. Czosnek umyć, łodygi odciąć i odłożyć (można zrobić na nich pesto) a liście posiekać i wrzucić do zupy. Po kilku minutach zmiksować. Śmietanę zahartować odrobiną gorącego płynu i dolać do garnka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z grzankami.

Rzodkiewka to warzywo, które najczęściej wykorzystujemy do sałatek albo kroimy i kładziemy na kanapki. Nie wszyscy wiedzą, że ten produkt nadaje się do przygotowania pysznej, wiosennej zupy. Da się serwować ją w garnuszku i - jeśli pogoda "pozwala" jeść na zewnątrz. Oto przepis.

Składniki

  • 1 l wywaru drobiowego
  • 2 ziemniaki
  • pęczek rzodkiewek
  • łyżka masła
  • ½ szklanki śmietany
  • 3 łyżki serka homogenizowanego
  • pieprz
  • koperek do dekoracji

Opis przygotowania: 

W garnku rozgrzać masło. Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażyć. Wlać wywar, przykryć i ugotować. Dorzucić pokrojone w plastry rzodkiewki i pod przykryciem gotować jeszcze przez 10 minut. Serek dodać do śmietany. Wymieszać. Zahartować gorącą zupą i przelać do garnka. Zagotować. Pod koniec przyprawić pieprzem.

Podawać w kubku. Udekorować koperkiem 

Nie wyobrażam sobie wiosny bez zielonej, lekko "kwaskowatej" zupy, której podstawowym składnikiem jest szczaw. To właśnie on sprawia, że ma tak charakterystyczny smak. Ze względu na tę jarzynę, która niestety nie nadaje się do przechowywania, zupa szczawiowa jest potrawą sezonową. Dostępne są co prawda koncentraty szczawiowe, ale to nie to samo. Poniżej prezentuję dwie propozycje na zupy z wykorzystaniem tego produktu. 

Przeczytaj teżJak robi to Magda Gessler, a jak Ewa Wachowicz? Nigdy nie zapominają dodać tego do rosołu

           

Składniki

  • pęczek szczawiu
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • kalarepa
  • cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • 1½ l wody lub rosołu
  • łyżeczka domowej mieszanki przypraw (jeśli gotujemy na wodzie)
  • gałązka lubczyku
  • ½ szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • szczaw czerwony do dekoracji

Opis przygotowania: 

Warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć w garnku na maśle. Zalać wodą, przyprawić domową mieszanką przypraw i ugotować (można użyć domowego rosołu).

Pod koniec dorzucić lubczyk i posiekany szczaw. Zabielić śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Poniżej przepis na zupę krem ze szczawiu. 

Składniki

  • 2 garście świeżego szczawiu
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany
  • łyżka mąki
  • kilka jajek przepiórczych
  • sól
  • pieprz

Składniki DO DEKORACJI:

  • koperek

Przygotowanie: 

Szczaw podsmażyć na maśle. Przetrzeć przez sito do garnka. Zalać bulionem i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zabielić śmietaną rozmieszaną z mąką. Podawać z ugotowanym jajkiem przepiórczym. Udekorować koperkiem.

Moi drodzy, zawsze zwracam uwagę na to, że do przygotowywania potraw warto wykorzystać świeże produkty, Wiosną jest ich naprawdę bardzo dużo. "Zaprośmy" nowalijki do naszej kuchni! Jeśli wyhodujemy je w swoim ogródku albo kupimy na lokalnych straganach, to będziemy mieli pewność, że są nie tylko smaczne, ale też zdrowe i bez "chemicznych" ulepszaczy. 

Czytaj takżePanna cotta z galaretką espresso z przepisu Ewy Wachowicz - coś wspaniałego                

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz przepisy | zupa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy