Gotujmy po polsku!

Ewa Wachowicz radzi, by jeść zdrowo i smacznie, byle z umiarem.

Jako autorka książek kucharskich i programów kulinarnych nie wyobraża sobie gotowania bez robota kuchennego
Jako autorka książek kucharskich i programów kulinarnych nie wyobraża sobie gotowania bez robota kuchennegoPodsiebierskaAKPA

Ewa Wachowicz: - Gotowanie z mamą i babcią było ważnym elementem mojego dzieciństwa. Mając jedenaście lat, umiałam dobrze gotować i piec. Często wspominam wspólne pieczenie ciast, robienie masła, doglądanie rosołu cicho pykającego na gazie i wielogodzinne przygotowywanie masy kajmakowej.

Zgadza się pani z coraz powszechniejszą opinią, że tradycyjna kuchnia polska jest szkodliwa dla zdrowia.

- Uważam, że to błędna i niezwykle krzywdząca opinia. Moim zdaniem polska kuchnia jest odpowiednia dla każdego Polaka, ponieważ została dostosowana do klimatu, w którym żyjemy. Do przyrządzania potraw wykorzystujemy produkty pochodzące z naszego regionu świata. Nie szkodzi więc zdrowiu, ale pod warunkiem, że dania są przygotowane we właściwy sposób i spożywane w racjonalnych ilościach.

Po stronie minusów jest jednak to, że przygotowywanie potraw jest szalenie czasochłonne. Kto dzisiaj ma na to czas?

- Nie zgodzę się z taką opinią. Gotowanie było czasochłonne, owszem, bo większość czynności wykonywano ręcznie. Ale dzisiaj praca idzie szybciej, wystarczy dobry robot kuchenny.

Agnieszka Miłosz

Ewa Wachowicz
Ewa WachowiczKurnikowskiAKPA
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas