Gotujmy po polsku!
Ewa Wachowicz radzi, by jeść zdrowo i smacznie, byle z umiarem.

Ewa Wachowicz: - Gotowanie z mamą i babcią było ważnym elementem mojego dzieciństwa. Mając jedenaście lat, umiałam dobrze gotować i piec. Często wspominam wspólne pieczenie ciast, robienie masła, doglądanie rosołu cicho pykającego na gazie i wielogodzinne przygotowywanie masy kajmakowej.
Zgadza się pani z coraz powszechniejszą opinią, że tradycyjna kuchnia polska jest szkodliwa dla zdrowia.
- Uważam, że to błędna i niezwykle krzywdząca opinia. Moim zdaniem polska kuchnia jest odpowiednia dla każdego Polaka, ponieważ została dostosowana do klimatu, w którym żyjemy. Do przyrządzania potraw wykorzystujemy produkty pochodzące z naszego regionu świata. Nie szkodzi więc zdrowiu, ale pod warunkiem, że dania są przygotowane we właściwy sposób i spożywane w racjonalnych ilościach.
Po stronie minusów jest jednak to, że przygotowywanie potraw jest szalenie czasochłonne. Kto dzisiaj ma na to czas?
- Nie zgodzę się z taką opinią. Gotowanie było czasochłonne, owszem, bo większość czynności wykonywano ręcznie. Ale dzisiaj praca idzie szybciej, wystarczy dobry robot kuchenny.
Agnieszka Miłosz
