Reklama

Impreza w ogrodzie albo na balkonie. Jak ją przygotować?

Kiedy mówimy o imprezie, zwykle dodajemy, by przede wszystkim “zabrać ze sobą dobry humor". Powiedzmy sobie jednak szczerze, że jeśli to akurat my jesteśmy gospodarzami, to sam dobry nastrój nie wystarczy. Obecnie sezon na grilla i spędzanie wieczorów w ogrodzie albo na tarasie. W jaki sposób przygotować takie wydarzenie, by było smacznie i bez nadmiernego wysiłku? Podzielę się moimi spostrzeżeniami.

Impreza w ogrodzie i proste potrawy podane w oryginalny sposób

Wszyscy wiemy, że pogoda w Polsce bywa kapryśna. Jeśli akurat słońce wyjdzie zza chmur, to mamy ochotę na imprezę na świeżym powietrzu. Posiadacze ogrodu to prawdziwi szczęściarze, ale tak naprawdę nawet taras czy chociażby balkon nadają się na letnią imprezę! Zadbajmy o dobrą atmosferę, wystrój i zaopatrzmy się w niezbędne składniki do wykonania potraw. Spokojnie, to wszystko wcale nie musi być skomplikowane ani zajmować dużo czasu.

Skupiając się na kuchni, miejmy na uwadze, że latem można kupić bardzo dużo różnego rodzaju warzyw i owoców. Niektóre z nich możemy też uprawiać samodzielnie na własnej grządce albo w doniczce. Uwierzcie mi, że sałata, którą sami wyhodujemy, nawet z dodatkiem tylko ogórków i pomidorów smakuje znakomicie. To też prosty i lekki dodatek do dań z grilla. Poniżej dzielę się przepisem na jedną z oryginalnych przystawek na słono, którą serwuję w... kieliszkach! Wasi goście na pewno będą zaskoczeni.

Reklama

Przystawka w kieliszkach

Składniki

  • 1/4 gł. sałaty lodowej
  • 4 małe ogórki gruntowe
  • 1 pomidor
  • 1 nać selera naciowego
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia

Składniki na sos winegret

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta bazylii
  • szczypta tymianku
  • 8 łyżek oliwy

Składniki do podania

  • listki czerwonego szczawiu lub mięty

Przygotowanie:

Pierś kurczaka posmarować oliwą i oprószyć suszoną papryką, solą i pieprzem. Usmażyć na patelni grillowej. Pod koniec można wstawić na chwilę do mocno rozgrzanego piekarnika. Wystudzić i pokroić na cienkie i bardzo małe plasterki.

Przygotować sos winegret. Czosnek przecisnąć przez praskę, posolić, dodać musztardę (polecam dijońską z miodem), sok z połowy cytryny i miód. Przyprawić ziołami - roztartymi uprzednio w dłoniach. Wymieszać. Następnie cały czas mieszając dolać oliwę.

Pomidora pozbawić skórki i pestek. Pokroić w drobną kostkę. W drobną kostkę pokroić selera naciowego. Ogórki (takie które nie mają jeszcze wykształconych ziaren) obrać i pokroić w cienkie słupki. Wszystkie pokrojone warzywa wrzucić do miski i dołożyć plasterki kurczaka. Zalać sosem i wymieszać. Nałożyć do kieliszków i udekorować listkami czerwonego szczawiu.

Innymi prostymi przystawkami mogą być: zestawienia sera (najlepiej bundza lub oscypka) z oliwkami lub marynowane karczochy z plastrami wędzonego łososia lub pstrąga.

Jeśli akurat decydujecie się na zakup warzyw i owoców na lokalnych targach, to bierzcie pod uwagę produkty sezonowe. Smakują najlepiej i często wcale nie kosztują fortuny.

Zachęcam też do nabywania szparagów - można je ugotować w osolonej wodzie i owinąć szynką parmeńską, by zyskać szykowne danie.

Powyższe propozycje sprawdzą się jako przystawki, ale nie można na nich poprzestać. Jeśli robimy "garden party", to nieodłącznym jego elementem jest grillowanie. Poniżej propozycja uniwersalnej marynaty do mięsa i nie tylko! Pamiętajmy, że drób jest "delikatniejszy" i wymaga krótszego trzymania w marynacie niż wieprzowina.

Marynata do mięsa

Składniki

  • 0,5 l kefiru
  • 100g musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • szczypta papryki ostrej
  • 25 ml sosu sojowego
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku

Składniki wymieszać i w takiej marynacie mięso drobiowe albo ryby  marynować kilkanaście godzin, a wieprzowinę nawet kilka dni. Marynaty wystarczy na jeden kilogram mięsa.

Propozycje (nie) tylko dla wegetarian - postawcie na warzywa i owoce

Chipsy, ciastka, ewentualnie kanapki z szynką i serem. To typowe przekąski, z jakimi kojarzą nam się imprezy. Polecam zastąpić je sezonowymi warzywami z dodatkiem różnorodnych dipów. Na pewno sprawdzi się hummus - tradycyjny albo też buraczany czy paprykowy.

Warzywa można serwować zarówno na surowo jak i w wersji grillowanej. Jeśli macie czas i ochotę, to można wcześniej je zamarynować, ale nie jest to konieczne. Osobiście, jeszcze poprzedniego dnia przed imprezą decyduję się na pokrojenie cukinii, papryk, bakłażanów i pozostawienie ich w marynacie z oliwą i ulubionymi przyprawami na noc.

Następnego dnia wystarczy wrzucić je na ruszt - są soczyste i aromatyczne. Można też przygotować z nimi szaszłyki. Będą ciekawie wyglądać i oczywiście smakować.

Podczas letniej biesiady nie możemy zapomnieć o słodyczach. Ciekawą propozycją jest deser bezowy. Spokojnie, wbrew pozorom jest to całkiem “delikatny" deser. Poniżej znajdziecie przepis.

Deser bezowy

Składniki

  • 8 białe
  • szczypta soli
  • 2½ szklanki cukru
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Składniki na krem

  • 1 l śmietany 36%
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki na dekorację

  • owoce sezonowe

Opis przygotowania:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem, dodając go stopniowo i cały czas ubijając przez ok. 10 minut. Wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać ocet. Zmiksować. Blachę piekarnikową wyścielić papierem do pieczenia. Łyżką nałożyć pianę, formując dwa lub trzy okrągłe, dość grube blaty (wcześniej narysować ołówkiem okręgi o średnicy 24 cm - można użyć do tego tortownicy).

Jeśli zrobimy trzy bezy będą cieńsze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130 st. C i piec przez ok. 45 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i suszyć przez 2-3 godziny. Na upieczony blat nałożyć śmietanę ubitą z cukrem waniliowym i przełożyć drugim blatem. Na ten nałożyć pozostałą bitą śmietanę i na nią owoce.

Równie dobrze możemy same owoce podać z ubitą śmietana i np. pokruszonymi ciastkami lub startą czekoladą. Tego typu patenty zawsze się sprawdzają!

Przygotowanie przestrzeni i dekoracji - potraktujcie to, jako zabawę

Wielu z nas, myśląc o przygotowywaniu przyjęcia, natychmiast czuje zmęczenie i presję. Oczywiście, zagospodarowanie przestrzeni i przygotowanie posiłków to bez wątpienia wysiłek, ale nie musimy traktować go jako "zła koniecznego".

Polecam podejść do tego w kreatywny sposób i potraktować przygotowania jako pewnego rodzaju relaks. Wielu z moich znajomych zaczęło robić zdjęcia “przed i po", tworząc przy tym niesamowite dekoracje na zewnątrz. Niektórzy wycinają nawet specjalne, papierowe ozdoby. Inni nabywają światełka (są bardzo tanie i można kupić je w wielu miejscach) i wieszają na drzewach albo balustradzie balkonu.

Wieczorem doskonale sprawdzają się świeczki porozstawiane w różnych miejscach - oczywiście w odpowiednich osłonkach, by nie zgasły. Rozmieszczone chaotycznie tworzą przytulną atmosferę.

Serdecznie was do tego zachęcam, bo to naprawdę twórcze i przyjemne zajęcie. Oczywiście zakładając, że podejdziemy do tego w odpowiedni sposób. Nie zapomnijmy też o muzyce w tle, która pozytywnie wpłynie na nasz nastrój.

Zobacz także:

 


Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy