6 sposobów na wykorzystanie resztek w domu
Nie wyrzucaj pochopnie pozostałości po owocach i warzywach. Mogą Ci się przydać przy sprzątaniu, odświeżaniu, a nawet zadbać o zdrowie domowników.
Nie musisz ich używać od razu. Możesz je suszyć, mrozić i przechować, aż staną się potrzebne.
1. Banany
Gdy obłożysz ich skórkami mięso kurczaka lub indyka minimum na godzinę przed pieczeniem, będzie bardziej soczyste. Albo natrzyj nimi buty, torebkę lub teczkę, wypoleruj szmatką, a je odświeżysz, zmiękczysz i nabłyszczysz.
Doczyścisz też za ich pomocą srebrną biżuterię, sztućce, nawet liście kwiatów. A jeśli zmielisz wysuszone skórki bananowe, powstanie cenny nawóz.
2. Ziemniaki
Czy wiesz, że woda po ich gotowaniu to świetny odkamieniacz? Wlej ją do czajnika lub garnka i zagotuj. Użyj jej też do szorowania toalety, umywalki i zlewu. Ostudzony płyn możesz przelać do butelki i użyć później.
A podlane nim krzewy w ogrodzie będą dobrze rosły (pod warunkiem, że woda będzie mało osolona!).
Wywar z gotowanych łupin kartoflanych rozpuszcza też kamienie nerkowe i wzmacnia organizm.
3. Cytrusy
Jeśli włożysz cytrynowe skórki do zmywarki, na naczyniach nie będzie osadu. Posłużą ci też do odkamienienia czajnika. Mogą być bazą do domowych środków czystości, które działają bakterio- i grzybobójczo.
Zalej je octem, odstaw na tydzień, wlej do spryskiwacza i użyj do czyszczenia. Kabinę prysznicową i deskę do krojenia domyjesz skórką z cytryny posypaną solą.
Aby odświeżyć i nawilżyć powietrze, zagotuj resztki pomarańczy lub limonek w 2 szklankach wody (możesz dodać goździki, cynamon, anyż). Skórki z cytrusów wrzuć też na dno kosza na śmieci i powieś w szafie w woreczku. Albo zostaw w szafce, na kuchennym blacie czy przy drzwiach, aby odstraszały insekty.
4. Herbata
Do wody, którą myjesz naczynia, wrzuć fusy, wykorzystane torebki lub wlej resztki zaparzonej herbaty, a lepiej je doczyścisz. A dzięki obecnej w nich teinie ochronisz sztućce przed rdzewieniem. Pozostałości herbacianego naparu ułatwią ci też wytarcie szyb bez smug.
Wilgotne saszetki pozostałe po zaparzeniu odświeżą meble i podłogę z ciemnego drewna. Dzięki herbacie zmienisz odcień rajstop, gdy namoczysz je w gorącej wodzie z resztkami napoju.
Aby usunąć przykre zapachy, suche fusy włóż do woreczka i skrop aromatycznym olejkiem. Natomiast fusy dodane do kwiatów w doniczce utrzymają w nich wilgoć. Zwłaszcza lubią je paprotki i domowe różyczki (podlej je resztką wywaru lub obsyp fusami).
5. Jabłka
Pogotuj ogryzki i obierki przez kilka minut w 250 ml wody (czyli tyle, co w szklance), a w domu pojawi się przyjemny zapach. Możesz też przygotować z resztek jabłek ocet (zmieszaj go z wodą 1:1), który wykorzystasz do dań i jako składnik płukanek wygładzających włosy.
Aby go zrobić, wypełnij obierkami 1/2 słoja, zalej ciepłą wodą i dodaj 3-4 łyżki cukru. Nakryj gazą i zabezpiecz gumką recepturką. Potem odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 tygodnie. Odcedź i zlej do butelki.
6. Wiśnie i czereśnie
Pestki z nich wsyp do małych woreczków, podgrzej w piekarniku lub na suchej patelni i nakładaj na bolące stawy. Możesz je też nagrzać przez 1-2 minuty w kuchence mikrofalowej lub położyć na grzejniku. A gdy włożysz je do zamrażalnika, uzyskasz chłodzący okład przydatny przy stłuczeniach i skręceniach.