Cebula – wykorzystaj cudowne właściwości

Poprawia smak i aromat wielu potraw. Jednak to nie wszystkie jej zalety. Sok z cebuli może zastąpić detergent, odplamiacz i złagodzić swędzenie skóry.

Zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu i obniża poziom złego cholesterolu
Zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu i obniża poziom złego cholesterolu123RF/PICSEL

Wypoleruje metal

Pokrój drobno pół cebuli, zawiń ją w szmatkę i pocieraj metalowy przedmiot. Gdy czyszczona powierzchnia odzyska blask, wytrzyj ją do sucha miękką ściereczką. Sokiem z cebuli możesz także czyścić złotą biżuterię. Zetrzyj warzywo na drobnej tarce lub zmiksuj, aby uniknąć łez. Wyciśnij sok przez gazę i zanurz w nim złote łańcuszki oraz pierścionki. Pozostaw na kilka minut, a potem opłucz.

Wyczyści grill

Jeśli grillujesz bez tacki, po pikniku czeka Cię przykry obowiązek czyszczenia rusztu. Wykorzystaj do tego celu cebulę. Przekrój ją na pół, nabij na widelec i pocieraj jeszcze ciepłe (ale nie gorące) pręty rusztu. Gdy osad zniknie, wytrzyj pręty szmatką lub papierowym ręcznikiem. W ten sam sposób usuniesz przypalone resztki jedzenia, które przywarły do patelni. Po oczyszczeniu cebulą, umyj patelnię w wodzie z płynem do zmywania.

Usunie rdzę

Sok z cebuli świetnie poradzi sobie z plamami rdzy, np. na ściankach blach do pieczenia i innych metalowych przedmiotach. Posyp połówkę cebuli cukrem pudrem, a następnie potrzyj rdzawe plamy. Gdy znikną, umyj czyszczony przedmiot i wytrzyj go do sucha.

Złagodzi ból

Jeśli użądli Cię pszczoła, osa lub komar, potrzyj miejsce ukłucia kawałkiem cebuli, a ból i swędzenie znikną. Pamiętaj, aby po użądleniu przez pszczołę wcześniej wyjąć żądło. Sok z surowej cebuli łagodzi też pieczenie po oparzeniu, np. słonecznym.

Rozjaśni plamy

Ślady sadzy i potu znikną z tkaniny, gdy posmarujesz je sokiem z cebuli, a potem upierzesz w pralce. Sok z cebuli rozjaśni też tzw. starcze plamy na dłoniach. Wyciśnij go z 1/2 cebuli, wymieszaj z łyżką octu jabłkowego i codziennie przez miesiąc smaruj przebarwienia.

Jedz regularnie

Cebula to bogactwo witamin i minerałów. Sięgaj po nią codziennie, a unikniesz wielu chorób.   

Zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu i obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podnosi dobrego (HDL).

Zmniejsza ryzyko rozwoju wielu nowotworów, m.in. piersi. Szczególnie cenna jest czerwona cebula, ponieważ zawiera bardzo dużo kwercetyny i antocyjanów, które ograniczają wzrost i rozwój komórek rakowych.

Surowa lub duszona pomaga pozbyć się zaparć. Skuteczny jest też wywar z cebuli.

Okłady z rozgotowanej cebuli przyspieszają gojenie się wrzodów, czyraków i zmian trądzikowych.

Systematyczne jedzenie surowej cebuli obniża poziom cukru we krwi.

Jaką cebulę wybrać

Żółta to najpopularniejsza cebula w naszej kuchni. Ma ostry smak i chętniej jadamy ją po usmażeniu lub uduszeniu niż na surowo.

Biała, zwana również czosnkową, świetnie komponuje się z sosami. Smaczna jest też smażona. Nie wywołuje wzdęć tak jak żółta, można bez obaw jeść ją na surowo.

Czerwona jest słodsza i mniej pikantna od żółtej. Doskonała do sałatek i na kanapki.

Cukrowa, delikatna, soczysta i słodka, najchętniej jedzona jest na surowo. Oczywiście można ją też smażyć, dusić, piec i marynować.

Szalotka to mała podłużna cebulka często wykorzystywana w kuchni francuskiej, głównie do sosów na bazie czerwonego wina.

Dymkę, czyli młodą cebulkę ze szczypiorem, najlepiej jeść surową, duszoną lub marynowaną. Smażona gorzknieje.

Zupa cebulowa - francuska zupa z grzankamiInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas