Co robić, aby naczynia nie pękały i nie przeciekały
Zwykłe szklanki są zrobione ze szkła sodowego, które pęka w 60-100°C.
Zaopatrz się więc w naczynia hartowane lub żaroodporne (ze szkła borokrzemowego). Warto wiedzieć, że żaroodporne garnki (z grubego szkła) nie pękną nawet na gazie i w piekarniku (w 400°C). Jeśli do zwykłej, zimnej szklanki chcesz nalać wrzątku, włóż do niej metalową łyżeczkę i wolno lej po niej wodę.
Aby zahartować szkło (najlepiej nowe), owiń każdą sztukę kawałkiem szmatki. Wyłóż dno szerokiego płaskiego rondla złożoną ścierką lub gazetą. Ustaw na niej owinięte szklanki, otworami do góry, zalej zimną wodą, podgrzej na małym ogniu i gotuj 2 minuty (niech woda lekko "mruga"). Zdejmij z ognia, ochłódź. Wyjmij zimne i wytrzyj.
Szkło, porcelanę albo gliniane naczynia sklei ałun. Podgrzej go nad ogniem (np. na łyżce), aby się rozpuścił i posmaruj nim pęknięte miejsca.
Szklany dzbanek i inne szklane naczynie nie pękną podczas nalewania wrzątku,gdy postawisz je na wilgotnej ścierce.
Gdy fajansowy wazon przecieka, zaimpregnuj go gorącą parafiną lub stearyną (rozpuszczoną nad ogniem świeczką). Wnętrze posmaruj cienką warstwą parafiny, a gdy zastygnie, zabieg powtórz i odstaw do zaschnięcia na 2 doby.