Czas cięcia lawendy

Zróbmy zapas pachnących gałązek. Przydadzą się w kuchni i w… szafie.

Lawenda świetnie sprawdzi się w kuchni i jako ozdoba
Lawenda świetnie sprawdzi się w kuchni i jako ozdoba123RF/PICSEL

Dokładnie przejrzyjmy krzaczki. Obetnijmy przekwitłe kwiaty. Kilkuletnią roślinę powinniśmy uformować. Dzięki temu lawenda rozkrzewi się i w następnym sezonie będzie silniejsza. Odłóżmy ucięte gałązki.

Na mole. Gałązki zwiążmy w pęczki nitką, nie używajmy gumek! Powieśmy w suchym, przewiewnym miejscu. Wysuszone, włóżmy do lnianych woreczków i umieśćmy w bieliźniarce.

Na nalewkę ususzmy około 40 g samych kwiatów. Litr spirytusu i litr wody wymieszajmy i odstawmy na 24 godziny. Sparzoną i pokrojoną w paski skórę z połówki cytryny, posiekaną laskę wanilii, 4 goździki, lawendę i 10 owoców kardamonu włóżmy do słoja i zalejmy alkoholem.

Zamknięty szczelnie odstawmy na 2 tygodnie. Odcedźmy, dolejmy 2 szklanki miodu i odstawmy na miesiąc (mieszajmy). Klar zlejmy, osad przefiltrujmy, połączone płyny znowu odstawmy - tym razem na pół roku.

Napar z lawendy pomoże nam przy wzdęciach i bólu brzucha. Używajmy go również do higieny intymnej.

Więcej w serwisie:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas